Halvvägs till Sydpolen

Halvvägs till Sydpolen
Efter elva dagar har Sydpolsexpeditionen med ”Tractor-girl”, Manon Ossevoort, körande en Massey Ferguson 5610 nått halvvägs. Och det har varit strapatsrikt, skriver Massey Ferguson i ett pressmeddelande.

Expeditionen beskrivs till och med som ”en extremt tuff resa”. Problematiska har de farliga områdena med sprickbildningar, branta stigningar och så kallade sastrugis (solida meterhöga isvågor) varit. Även kölden på ner till minus 56 grader – i samband med vind – har varit besvärande.

– Största utmaningen har varit att köra över de meterhöga isvågorna. Dessa hårt packade iskammar har varit värre än väntat, heter det i pressmeddelandet.

Körningen i denna typ av is har varit så skakig att hyttens bultar och fästen lossnat och har fått repareras av expeditionens huvudmekaniker. I expeditionen ingår följebilar.

– Resan till delmålet har varit mycket tuffare än jag väntat mig så jag är verkligen lättad över att ha klarat denna etapp, meddelar Manon Ossevoort.

Nu, efter körning i landskap med sprickbildningar och berg, väntar en etapp med i huvudsak ”isöken”, en isplatå, att ta sig över för att nå målet Sydpolen.

Enkel väg till Sydpolen ifrån startpunkten vid Atlantkusten och Novo Base är 235 mil.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail