Nytt märke i topp i stöldligan!

STÖLDBEGÄRLIGA TRAKTORER. John Deeres traktorer har hamnat i topp i de svenska jordbrukstraktorernas trista liga för stulna maskiner.
John Deere gick upp i topp i säljligan hittills i år. MEN traktormärket sopar rent även i stöldligan! Det har hittills i år stulits 32 John Deere-traktorer. Det är tre gånger så många som under hela förra året!

Totalt 2014 stals 11 traktorer av detta märke i Sverige.  

– Det är främst John Deere jordbrukstraktorer som stjäls nu och vi ser en rejäl ökning sedan förra året. I år har det efterlysts 32 John Deere-traktorer varav 16 bara sedan september, kommenterar kommunikationschefen på Larmtjänst, Åsa Sönnerby, den dramatiska ökningen.

Många av de i år efterlysta traktorerna är av nyare årsmodeller, enligt henne.

Sammantaget har 107 traktorer stulits hittills i år (1 januari–3 november). I fjol stals ungefär lika många, 109, under exakt samma tidsrymd. Vad man alltså kan se är att stölderna håller sig rätt konstanta när det gäller antalet maskiner. Men vad det gäller märken som stjäls mest så har John Deere verkligen rusat upp i topp. Och inte minst nu i höst med 16 stulna John Deere bara sedan september!

Toppar stöldligan hittills i år (märke och antal efterlysta jordbrukstraktorer 1 januari–3 november, enligt Larmtjänst):

– John Deere, 32

– Valtra, 11

– Massey Ferguson, 6

– Volvo BM, 6

Totalt 2014 stals flest Valtratraktorer, 25 stycken. Tvåa var Massey Ferguson och John Deere först på tredje plats med New Holland som fyra hack i häl.

Ifjol stals 131 jordbrukstraktorer räknat på helåret. Återstår att se om den trista siffran slås när statistiken för 2015 summeras. 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail