John Deere är tjuvarnas favorit!

John Deere.

Stölderna av John Deere-traktorer har fyrdubblats jämfört med förra året. Nästan varje helg görs försök någonstans i Sverige, ofta på fredagar, skriver ATL.nu.

Fångas på kamera
– Men kameran fångade en ganska bra bild på en av tjuvarna och den har vi lämnat till polisen, säger Martin Gunnarsson, vd för Gunnars Maskiner till ATL.nu

Han uppskattar att företaget har blivit bestulna på ett tiotal JD-traktorer de senaste tre åren. Innan dess fanns inte problemet. På de fyra anläggningarna i Åsarp, Vara, Skövde och Kungälv har man investerat närmare 500 000 kronor för att skydda sig.

– Det tråkiga är att när det blir svårare att stjäla av oss söker sig tjuvarna till våra kunder ute på gårdarna, säger Martin Gunnarsson till ATL.nu.

42 stölder hittills
Hittills i år har det anmälts 42 stölder av JD-traktorer i landet att jämföra med 11 året innan. Västra Götalands län är i särklass hårdast drabbat med 12 anmälda stölder.

– Vi tror mycket på startspärrar ihop med stöldskyddsmärkning. Alla traktorer vi beställer för försäljning har startspärr installerade även om vi aldrig tvingar på den på någon kund, berättar Martin Gunnarsson för ATL.nu

Slår till på fredagar
Varför det har blivit sådan efterfrågan på just John Deere är det ingen som kan ge ett säkert svar på. Tjuvarna är speciellt aktiva på fredagskvällar eftersom helgen ger dem extra tid att forsla bort stöldgodset.

– John Deere är bra traktorer, de är lättstulna och har oftast inget elektroniskt stöldskydd. Den stora merparten försvinner utomlands, företrädesvis till Litauen och Polen, säger Göran Trangius, utredare på Larmtjänst till ATL.nu

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ANNONS