Här är sex nya Valtra N4!

Nu kommer Valtra N4!

Valtra N har tagit steget in i fjärde generationen. Den fyrcylindriga N-serien har utrustats med många av de funktioner som återfinns på storebror – den sexcylindriga T-serien – som gick in i fjärde generationen för ett år sedan.

Nya N-serien ska vara världens mest kraftfulla fyrcylindriga traktor. Dess AGCO Power-motor (Tier4 Final) producerar upp till 185 hästkrafter och ett vridmoment på 730 Nm. Valtra har varit en pionjär inom tillverkningen av kraftfulla fyrcylindriga traktorer. Redan 1969 kom Valmet 1100 med världens första turboladdade fyrcylindriga traktormotor och imponerande 115 hästkrafter.

Hytten på fjärde generationens N-serie är snarlik den nya T-seriens hytt. Den har upp till 6,5 kvadratmeter glasyta. Hytten har många tillvalsmöjligheter som till exempel kvalitetsstereo med integrerad bashögtalare, främre vindrutetorkare som täcker 270 grader, uppvärmda fram- och bakrutor och TwinTrac omvänd förarplats. Den som arbetar mycket med frontlastare kan välja till ett extra fönster i taket för fri sikt över redskapet även när lastaren är i sitt högsta läge.

N-serien kan fås med en eller två hyttdörrar. Ett nytt alternativ är SkyView skogshytt, där en stor polykarbonatruta med torkare ger förbättrad sikt både bakåt och uppåt. Smala stänkskärmar och en 160 liters bränsletank i stål är andra tillval anpassade för skogskörning. Standardstorlek på bränsletanken är 250 liter, som tillval finns 300 liters tank. AdBlue-tanken har en kapacitet på 45 liter.

Fjärde generationens T-serie startade transmissionsrevolutionen då det för första gången blev möjligt att manövrera powershiften som en steglös transmission. Traktorerna med powershift är också utrustade med en funktion för kvarhållning i sluttningar, en patenterad hydraulikassistent och ASR (antislir) dragkraftsstyrning för att säkerställa optimal användarvänlighet och effektivitet för krävande uppgifter Precis som i personbilar begränsar antislirsystemet motoreffekten om sensorer och däckhastighet överstiger en viss nivå. Tanken bakom ASR är att hjälpa föraren att bibehålla optimalt dragförhållande och bränsleeffektivitet samtidigt som man undviker markskador.
En lämplig transmission för alla arbetsuppgifter

Nya N-seriens transmissionsalternativ är fler än någonsin: HiTech, Active, Versu och Direct. De tre förstnämnda är femstegstransmissioner, medan Direct-transmissionen är steglös. Active, Versu och Direct är även utrustade med lastkännande hydraulik och man kan välja mellan 115, 160 eller 200 liter per minut. HiTech-modellen har en kugghjulspump som producerar 73 alternativt 90 liter per minut. Hydraulventilerna på HiTech och Active styrs mekaniskt, medan hydraulventilerna på Versu och Direct styrs elektroniskt. Man kan ha upp till sju hydraulventiler, varav fyra framtill. Modellerna N104, N114 och N124 finns i HiTech-version, medan N134, N154 och N174 finns i versionerna HiTech, Active, Versu och Direct. N104, N114 och N124 kan utrustas med HiTrol turbinkoppling.

Kraftuttaget har tre hastigheter och möjlighet finns till drivhjulsberoende kraftuttag, vilket brukar föredras av skogs- och transportentreprenörer.

AGCO Power Tier4 – pionjär inom renodlad SCR-teknologi sedan 2009

Ända sedan 2009 har AGCO Power systematiskt utvecklat SCR-lösningar för en renodlad SCR-teknologi. Modellerna N104, N114 och N124 drivs med fyrcylindriga 4,4-liters AGCO Power-motorer, medan N134, N154 och N174 har 4,9-liters motorer. Med SCR avgasrening behövs varken dieselpartikelfilter eller återcirkulation av avgaser. Det renodlade SCR-systemet minskar bränsleförbrukningen och förlänger motorns livslängd.

Valtras Sigma Power-teknik tillför tio extra hästkrafter när kraftuttaget är under tillräcklig belastning. I N174 Sigma+ tillförs tjugo extra hästkrafter. Samtliga modeller är också utrustade med en boost-funktion som ger extra kraft vid transportkörning på väg.

N114 och N154 representerar Valtras traditionella EcoPower-modeller där föraren kan välja mellan eco- och normalläge. I ecoläget är motorvarvtalet reducerat med tio till tjugo procent och maximalt vridmoment uppnås vid lägre varvtal. Ecoläget minskar bränsleförbrukningen med upp till tio procent jämfört med normalläge.

Den fjärde generationens N-serie har en vändradie på 4,5 meter och en hjulbas på 2,7 meter, vilket gör den ytterst smidig vid frontlastararbeten, men också extremt stabil på vägen. Markfrigången är imponerande 55 centimeter, vilket gör N-serien lämplig för såväl arbete i skogen som snöröjning, skörd och fältarbete.

N-serien skräddarsys enligt kundens önskemål på Valtras fabrik i Suolahti, Finland. Hundratals funktioner och alternativ finns tillgängliga, vilket i sin tur skapar miljontals möjliga kombinationer. Valmöjligheterna inkluderar till exempel sju olika färger, svängbar frontlyft och kupévärmare. Självklart kan den nya N-serien även utrustas med fjärrtelemetri och AutoGuide 3000 styrsystem. Skulle alla dessa funktioner och alternativ inte vara tillräckliga finns Valtra Unlimited-studion, med i det närmaste obegränsade möjligheter att ytterligare kundanpassa traktorn.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail