”Drönarslaktaren” friad av domstol

"Drönarslaktaren" friad av domstol
Det var inte fel av villaägaren att skjuta ner en drönare som uppehöll sig i luften ovanför tomten. Det anser en domstol i Kentucky, USA, som friar en man som kallar sig själv ”Drone Slayer”, ungefär ”drönarslaktaren”.

Den amerikanska webbplatsen yourcentralvalley.com rapporterar om domslutet som friade William Merideth.

Åtalen mot honom gällde allmänfarlig vårdslöshet, genom att skjuta innanför stadsgränsen, samt kriminellt handlande, alltså själva nedskjutningen av drönaren (värderad till motsvarande cirka 15 000 kronor), skriver en annan webbplats, botboom.com. Det friande domslutet har väckt stor uppmärksamhet i USA och flera medier rapporterar om fallet.

Domaren vid denna rättegång, Rebecca Ward, ogillade båda åtalspunkterna och fastslog att William Merideth ”hade rätt att skjuta mot den här drönaren”.

Enligt William Merideth hovrade drönaren tre gånger under en dag – i höjd med trädkronorna över hans tomt – där hans båda tonårsdöttrar befann sig. De gjorde pappan uppmärksam på den närgångna flygfarkosten. Drönarägaren hävdade själv att drönaren aldrig gick lägre än motsvarande 60 meter över William Merideths mark och att hans farkost bara flög över området, alltså inte hovrade. Men två ögonvittnen gav stöd åt Merideths version av händelseförloppet. Och en granne framhöll att drönaren hovrat över den 16-åriga tonårsdottern som befann sig i familjens privata utomhuspool, skriver fortune.com.

”Jag hade rätt att skydda min familj och min egendom”, säger den friade ”drönarslaktaren” som totalt under ett år hade haft sex påhälsningar av den närgångne drönaren, enligt dailycaller.com.

Nu hoppas William Meredith att det aktuella domslutet kommer att bli prejudicerande för liknande fall. ”Men för den skull vill jag inte uppmana andra att börja skjuta vilt mot drönare av ingen anledning alls”, säger han enligt sistnämnda webbplats.

Svenska atl.nu berättar att amerikanska företaget Snake River tidigare i år marknadsfört en gevärsammunition särskilt lämpad för att skjuta ner drönare med. Ja, ammunitionen har till och med fått namnet Drone Munition…

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail