Donny, snart 89, jobbar på…

88 BAST. Och farmens mest pålitliga arbetskraft, enligt sonen Tom som tillsammans med andra sonen Ted nuförtiden driver farmen i Minnesota, USA. Donny Kramer fyller faktiskt strax 89 och gillar det moderna jordbruket med alla bra tekniska hjälpmedel som gps etc vilka ger exakthet i jordbruksarbetet.
Det är ungefär 70 år sedan, i mitten av 1940-talet, som Donny Kramer tog över farmen efter sin far som just hade gått bort. Idag driver sönerna gården men Donny deltar i allt jobb – och han hyllar modern teknik i jordbruket.

Det är amerikanska morningagclips.com som rapporterar om den, för sina år, så alerte farmaren i Hayfield, Minnesota, USA.

”He loves to farm”, heter det på webbplatsen. Och Donny berättar hur han tycker att jordbrukandet idag är så mycket bättre än tidigare.

– Det är inte så ansträngande för kroppen och det är mer precist än det var förr. Dagens maskiner kontrolleras via gps och satelliter. De kan plöja en perfekt plogfåra och mäta upp exakt rätt mängd av konstgödsel eller kemikalier, säger han i intervjun.

Gården är idag på 2 600 hektar och de stora grödorna är sojabönor och majs.

När Donny började var den på 160 hektar! Andra jämförelser som görs i reportaget är markpriset. På 1940-talet kostade en hektar mark motsvarande 770 kronor. Idag ligger priset på 136 000!

Det framgår tydligt att Donny gillar traktorkörning, och det gör han i reportaget med en Case IH (största Casen på gården är på 600 hästar). Det bästa Donny vet i jordbrukandet är att se majs och sojabönor fylla spannmålsvagnen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail