Dansk maskinstation först med jättedäck

Stort däck.

Kvosted Maskinstation på Jylland i Danmark är först i världen med att ha fått Michelins jättedäck, Michelin AxioBib IF 900/65 R46, monterat som bakdäck på en New Holland T8.435. Däcket hör till gruppen RCI50 och mäter 2,32 meter på höjden.

För första gången någonsin har Michelin monterat jättedäcket, Michelin AxioBib IF 900/65 R46, på en New Holland T8 traktor – den enda T8’an i danskt bruk.

– Michelins jättedäck mäter 2,32 meter på höjden och är ett så kallat RCI50 däck. Detta är det ultimata däcket för traktorer och gäller både midjestyrda och konventionella traktorer, förklarar Åge Boller, teknisk expert för lantbruksdäck på Michelin i Norden i ett pressmeddelande.

– Med ett däck som är 2,32 meter i diameter som bakdäck, erbjuder Michelin AxioBib IF 900/65 R46 Kvosted Maskinstation en rad fördelar. Jämfört med de RCI49 däck, som New Holland T8.435 är originalmonterade med, kan vi sänka däcktrycket med åtminstone 10 procent. Detta beror på att den höga diametern också ökar luftvolymen i däcket. Resultatet är ett bättre grepp då kontaktytan blir större med ett lägre lufttryck vilket gör att fler mönsterklossar får kontakt med marken. Detta gör att traktorn kan överföra effekten från motorn på ett bättre sätt och det i sin tur sparar bränsle, säger Åge Boller.

Det lägre lufttrycket minskar också jordpackningen och passar därmed bättre på den mark som lantbrukaren ska leva av.

Däcket bygger på Michelins Ultraflex teknologi, som gör det möjligt att klara en tung belastning med ett mycket lågt däcktryck. Upp till 0,8 bar lägre än traditionella traktordäck. Michelin menar att det betyder bättre grepp på jordunderlag, lägre bränsleförbrukning och mindre jordpackning under den tunga traktorn då vikten fördelas bättre.

I dag är Michelin en av de ledande leveratörerna av radiala lantbruksdäck. Michelins sortiment av traktordäck har gått från 1,95m til 2,05m, 2,15m och nu 2,32m i höjd.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ANNONS