White horses

White horses

Välkommen till White! Det är en av mina drömmaskiner från 1980-talet. Den traktor som susar fram med harven framför mig är inte en av de midjestyrda Whitar som var vanligast i Sverige. Nej, detta är en konventionell fyrhjulsdriven stortraktor. Den heter 185 och byggdes samtidigt som de första Magnumtraktorerna. White 185 är faktiskt lik Magnumarna.
Under den silvriga motorhuven ligger en vanlig 8,2 liters Cummins med både turbo och intercooler. På kraftuttaget är den god för 187 hästkrafter. Till den här motorn finns det fortfarande delar om det skulle behövas.
Traktorn är byggd för tuffa tag och den är lika bra i tung jordbearbetning som med kraftuttagsdrivna redskap. Motorn har gott om extrahästar.
Hytten är lite speciell. Den är kantig framtill och dörren sitter på sned. När jag klättrar upp är det lätt att komma in. Det är skönt att sjunka ned i förarstolen. De sneda frontrutorna ger faktiskt en bra sikt.
Den svarta instrumentbrädan andas 1980-tal men man den har också en digital mätare. Det var modernt och skröts med i reklamen.
Traktorn har en rostfri pipa och jag hör det härliga turbotjutet när jag drar igång. Detta är en potent maskin. Jag gasar till varvtalet ligger på 1 800 varv per minut. Det är då som motorn går mest ekonomiskt sägs det.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ANNONS