Volvo BM med turbokick!

Volvo BM med turbokick!
Volvo BM 700 kommer med turbo och köparna jublar. Detta är en riktig bodybuilder!

 

Text: Kenneth Fransson  Foto: Arkiv

Redan när Volvo BM 650 presenteras med D42-motorn 1970 talas det om turbo. Traktorn har ju potentialen och alla vill ha fler hästkrafter. Vid den här tiden blir aldrig traktorförarna nöjda.

Som ett brev på posten lanseras det piratturbo till traktorn. Många 650-traktorer får snabbt billiga extrahästar med extra turbomontering.
Men det sker inte helt problemfritt. En del höjer turbotrycket så högt att det blir problem med både drivlinan och motorn. Det okontrollerade turbobyggandet får Volvo BMs ingenjörer att vilja ha en egen turbofyra.

– Det är klart att vi ville ha turbomotorn direkt, berättar den tidigare utvecklingschefen Arne Haraldsson. På så sätt skulle vi kunna anpassa traktorn till den större effekten.

När industrisidan inom Volvo BM också vill ha en stark turbofyra börjar utvecklingen av motorn. Efter mycket noggranna tester står 700 klar 1976. Det sammanfaller med den stora turbovågen inom traktorbranschen.

– Till det yttre var 700 mycket lik 650. Men turbon ger ökat förbränningstryck och större påkänningar, högre temperaturer, större avgasmängder och större bränslemängder. Turbomotorn anpassas till allt detta.
Den får ny insprutningspump med grövre plungar, nya tryckrör och insprutare, nya avgasventiler och ventilsäten. Nya motorn ger 12 extra hästkrafter. Men turbon medför framför allt större påkänningar på drivlinan. Den förstärks bland annt genom kraftigare koppling, primärväxel, drevpar, slutdrev och lagringar.

Turbon köper Volvo BM från amerikanska Ai Research och den snurrar i 90 000 varv per minut. 700 blir en uppskattad allroundtraktor. Den inbjuder däremot till ännu mer trimning.

– Det var lätt att höja turbotrycket och på det sättet få fram ännu fler hästkrafter, säger Arne. Men det ledde också till haverier.

Volvo BM 700 går ändå till historien som en mycket robust svensk muskeldragare. Den kom att tillverkas i 4 496 exemplar och de flesta är i livet än i dag.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aktuellt