Vita besten

Välkommen till muskelkungen Agri King. Amerikanska Case uppfann ett fullständigt lysande namn på sin storea tvåhjulsdrivna traktor. Lantbrukskungen är ett lysande namn. Traktorn är stor och hög till och med i sin klass. Det var så här jänkartraktorer skulle se ut när de konstruerades på 1970-talet. Agri King kommer alltid att vara en av mina dreammachines.
Under den kantiga huven på Agri Kingen mullrar en väl beprövad sexcylindrig 8,25 liters motor. För det mesta gick den hyfsat problemfritt. Mullret ger garanterat respekt.
När man klättrat in i hytten och slagit igen den tunga dörren är man förflyttad till Staterna. Stordragaren hade på sin tid en av marknadens bästa hytter. Instrumentbrädan är svart så klart och fullspäckad med runda instrument. Men det som är störst på instrumentbrädan är en varningstext. Där får jag veta vad jag ska tänka på vid start och stopp av motorn. Typiskt amerikanskt. Visst är det bra?
Spakarna sitter väl samlade till höger. Jag känner på dem och startar motorn. Den blåser ut en härlig röksignal. Det är bara att kasta sig ut i fåran och plöja. När jag dunkat ned plogen ger jag motorn full gas. Härlig dieselrök bolmar ut ur pipan. Det känns kanon.
De stora tvåhjulsdrivna traktorerna härskade under ett tiotal år. Sedan blev alla större traktorer fyrhjulsdrivna så klart. I dag när förhållandena är bra går det kanon att plöja. Bakhjulen får ett brutalt fäste i leran.
Agri Kingen konkurrerade på sin tid med de stora John Deere och IH. Det var tufft så klart. I dag kan jag drömma om när de här dragarna härskade på fälten.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ANNONS