V8-drömmen

V8-drömmen

Den togs fram i början av 1970-talet men levde långt in på 1980-talet. Nu snackar jag om en av mina dröm-V8:or. Det är den bakhjulsdrivna Massey Ferguson 1155. Denna traktor startade V8-racet inom traktorvärlden. Amerikanska truckers hade V8:or i sina lastbilar och det blev en fantastisk succé. Alla läckra förare ville ha V8. Traktorvärlden var inte sämre. Massey Ferguson var snabbt framme med sin 1155.

Värmesköldarna på den härliga Perkins AV8 540-motorn bedövar. De är polerade och gnistrar helt underbart. Pipan är rostfri och fyra tum. Den förstärker V8-mullret maximalt. Den 8,8 liter stora motorn är god för 155 hästkrafter. I dag är det givetvis inte speciellt mycket. Det finns ju fyror som ger betydligt fler hästar.
Det speciella med MF 1155 är soundet. Att i full fart med max varv dundra fram på fältet är en frihetskänsla som är helt obeskrivlig. Jag förstår hur farmarna kände sig på prärien. Den här traktorn är byggd för att sträcka ut på oändligt långa fält. V8:orna härskade under en kort tid och det lär bara ha kommit in ett 20-tal exemplar till Sverige.
När jag väl lyckas släppa motorn med blicken är det dags att klättra upp i hytten. Detta är en riktigt rymlig historia. Gott och väl en etta med kokvrå! Jag ser fint åt alla håll utom framåt. Där skymmer den stora maffiga motorhuven sikten mot marken. Det är just bredden på huven som imponerar. Ändå sticker V8:an ut på båda sidorna.
Instrumentenpanelen är svart så klart och fylld med analoga runda mätare. Den digitala tekniken gör sig inte besvär här.

Jag startar och V8:an ruskar till. Wow! Full gas och ned med tallriksredskapet. V8:an svarar direkt och jag flyger. Det är maximal njutning. Jag är förflyttad till den stora prärien och fältet framför mig försvinner i fjärran.

 

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aktuellt