Två trender på Elmia Lantbruk

Två trender på Elmia Lantbruk

Lantbrukare har i alla tider varit tusenkonstnärer. Som varvat jordbruket med snöröjning och annan entreprenad. Men omfattningen är större idag än bara för några år sedan. Det märks bland annat på vilka redskapsbärare som vinner terräng.

– Vi levererar allt fler teleskoplastare till lantbruket, säger Jan-Erik Hovlin på maskinföretaget Hüllert Maskin.

Teleskoplastare användes tidigare mest i byggbranschen. Nu är de på väg in i lantbruket som gårdsmaskiner där de även används för entreprenadverksamhet, t ex för snöröjning och som godkänd personkorg.

Samma trend märker Ljungby Maskin av. Företaget tillverkar större hjullastare för industrin, men levererar allt mer till lantbruket. Efterfrågan har gjort att två av modellerna numera kan levereras med hitchkrok och trepunktslyft.

– Vi har bland annat levererat en hjullastare till kungens lantbruk, berättar VD Rune Andersson.

I den här versionen kan hjullastaren både användas i entreprenadverksamhet och fungera som jordbrukstraktor med en harv eller annat redskap efter sig.

– Det blir även allt vanligare att lantbrukare hyr ut sig själva genom att t ex skaffa förarbevis för grävmaskin, säger Johan Ekselius, ordförande i MR Sverige, en riksorganisation för landets 17 lokala maskinringar med 5 000 medlemmar inom jord- och skogsbruk.

En annan variant är att lantbrukare fungerar som maskinstationer och kör för större och mer specialiserade jordbruksföretag. Det senare är den andra delen av trenden, vilket gör att NCC Roads, mest kända för att asfaltera motorvägar, i år börjat ställa ut på lantbruksmässor.

– Lantbruk blir mer som industrier. Rationell produktion kräver hårdgjorda vägar, uppställningsplatser och annat. Efterfrågan på asfaltering har ökat kraftigt under de senaste två åren, säger Filip Rubin på NCC Roads.

Båda trenderna sätter spår på Elmia Lantbruk Maskin & Fält i Jönköping. I form av maskiner som tidigare förknippades med byggarbetsplatser, industri och entreprenad. Och med det senaste inom rationellt lantbruk.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ANNONS