Turbo-Volvon släpper loss

Turbo-Volvon släpper loss
Den heta turbomotorn, TD42, flåsar i ­dammet. Det är vårbruk med Volvo BM 700 och den gamle trotjänaren slukar areal.

På Åsared i Habo utanför Jönköping är det högtryck. Här regerar Volvo BM fullständigt. När jag dyker upp står traktorparken uppradad på fältet. Jag ser stortraktorn som är en Volvo BM 700 med dubbelmontage.

Vid sidan av står en Boxer, en röd Victor och en 400 Buster med lastare och extra feta däck. Det är äkta svenska hästkrafter rakt igenom.

– Ja, det har alltid varit Volvo BM på gården. Den första var en Volvo T24. Tröskan är också en Volvo BM så klart. Det är en 830, berättar Sven Alnervik glatt.
Det är kanonväder och i dag ska hela gården harvas. Volvo BM 700:an står redo framför den 5,5 meter breda Wibergsharven. Sven hoppar upp och slår igen dörren. Det är fortfarande lite kassaskåpsklånk över det. TD42-motorn ruskar till och är på banan. Sven lägger i hög etta och sticker iväg. Snart står dammet som ett moln runt traktorn och harven. Jag känner jordsmaken i munnen. Det är verkligen vårbruk.
700:an vänder i backen och tar i med alla 90 hästarna. Nu hör man turbon jobba hårt. Sven köpte traktorn 1996. Då hade den gått
4 000 timmar.

– Jag är otroligt nöjd med den. Turbomotorn, TD42, har ett riktigt bra klipp. Den går otroligt stabilt. Många pratar om att den är törstig men det tycker inte jag. I harvning ligger dieselförbrukningen på 12 liter i timmen.

Traktorn fixar den tunga jordbearbetningen på gården. Det vill säga harvning och plöjning. När den köptes tog den över jobbet från gårdens Boxer.

– Det blev ett riktigt lyft och avverkningen ökade markant. Jag köpte nya större redskap på samma gång.

Sven har inte haft ett enda haveri på 14 år. Däremot har han bytt kopplingen en gång och han har satt i nya tätningar till hjullagren.

– Dessutom bytte jag två p-ändar i styrningen i somras. De glappade lite.
Det är lätt att förstå att Sven är riktigt nöjd med traktorn.

– Jag använder dubbelmontage när jag harvar och ibland även på vänsterhjulet i plöjning. Är det surt hjälper det faktiskt.

I dag har traktorn gått 5 700 timmar och framtiden ser ljus ut för legenden.

– Så länge jag är bonde kommer den att vara kvar här, säger Sven bestämt.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ANNONS