Tröskor skördar 90 procent av världens vin

Tröskor skördar 90 procent av världens vin
Vinskörd handlar inte längre om handplockade druvor – annat än marginellt. Hela 90 procent av världens vin skördas med självgående tröskor anpassade för vindruvor.

Brittiska Farmers Weeklys webbplats fwi.co.uk har borrat lite djupare i vinskördetröskans betydelse i världen – och konstaterar att teknologin att separera fram så rena druvor som möjligt förbättrats stort. En enda tröska beräknas ersätta 50 personers arbete med att skörda vindruvor.

Skörden med tröskorna äger rum om natten eller tidigt på morgnarna för att få det bästa vinet.

Största trösktillverkare är, inte oväntat, franska firmor. Braud ägs av New Holland och Gregoire av Same Deutz-Fahr. Bobard och Pellenc är fristående vinskördetrösktillverkare – sistnämnda bolaget tillverkar även självgående olivskördetröskor. Bland övriga tillverkare nämner webbplatsen tyska ERO-Gerätebau Gmbh som bygger den högeffektiva modellen Grapeliner 6200 utrustad med en 200-hästars Deutz-motor. Maskinen har en matchvikt på 11,7 ton – inklusive 3 ton druvor.

Webbplatsen konstaterar att det i Storbritannien än så länge bara finns en enda självgående vinskördetröska – en Braud SB60 som går på Denbies Estate i Surrey, landets största vingård.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail