Traktorstölder oroar EU:s bönder

Traktorstölder oroar EU:s bönder
I Frankrike har de sammanlagda stölderna på landsbygden av fordon, husdjur ja, även grödor ökat med över 60 procent från 2007. Organiserade ligor anses ligga bakom den nya stöldvågen.

Den franska bondebasen Xavier Beulin upplever att landsbygdsbefolkningen i landet känner en tilltagande oro och osäkerhet till följd av den nya brottsvågen, skriver finländska tidningen Landsbygdens folk på sin webbplats slc.fi. ”Vi har att göra med gärningar som utförs av organiserade nätverk”, säger Beulin vars organisation FNSEA slår larm om den ökade kriminaliteten på landsbygden. Franska inrikesministern Manuel Valls lovar tillsammans med jordbruksministern Stéphane Le Foll att lägga upp en nationell handlingsplan mot stölder på lantgårdar.

I Frankrike stals ifjol 40 traktorer enbart från återförsäljare. ”Traktorer som står parkerade hos återförsäljarna är ett lätt och attraktivt byte. Maskinaffärerna är ofta belägna i industriområden där få människor rör sig nattetid. Då kan traktorerna ostört lastas på bilar”, skriver slc.fi.

Webbplatsen berättar att den europeiska polisstyrkan Europol nyligen slog till mot en av ligorna som opererat i flera EU-länder och att nio personer nu sitter häktade för stölderna. Ligan, som opererat från en bas i Spanien, hade specialiserat sig på traktorer och andra tunga jordbruksmaskiner. De lastades på rumänska långtradare och sedan kördes maskinerna till Ungern eller just Rumänien. 30 av de stulna traktorerna hade ligan hämtat i Frankrike och 20 i Österrike.

Flera andra länder i västra Europa är drabbade av de tilltagande stölderna. Webbplatsen nämner Nederländerna och Belgien. Traktor Power har ifjol kunnat rapportera om samma bekymmer i Storbritannien – och även i Sverige.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aktuellt