Traktorer kan få spårsändare

SPÅRSÄNDARE. Märk-dna och spårsändare ska försvåra för tjuvarna.

Förra året stals enligt polisen ett 70-tal traktorer i Sverige. Men det finns metoder som försvårar för traktortjuvarna och gör det lättare för polisen att hitta stöldgodset, skriver Corren.se.

Som vi rapporterat tidigare stals exempelvis under natten till den 17 december två John Deere-traktorer Åhmans traktorcentrum i Linköping. Traktorerna var värda cirka en miljon kronor styck. Stölden var bara en i en lång rad som drabbat traktorförsäljare och lantbruksföretag i Sverige. Enligt polisen ska ett 70-tal traktorer, företrädesvis av märket John Deere, ha stulits i landet under förra året. Under vintern var tjuvarna särskilt aktiva i Östergötland, skriver Corren.se.

Polisens nationella operativa avdelning, NOA, arbetar nu med att försöka försvåra för traktortjuvarna.
− Traktorer är inget man stjäl utan att veta ganska mycket. Det är avancerade verksamheter som kräver mycket logistik, säger Ola Stoltz, sektionschef på NOA till Corren.se.

Märk-dna och spårsändare
Polisen har tillsammans med försäkringsbolag diskuterat om att börja förse traktorer med märk-dna och spårsändare. Märk-dna är en vätska som bara syns i UV-ljus. En traktor som fått märk-dna går att spåra till ägaren vid en eventuell stöld.

Att utrusta traktorer med spårsändare är en annan metod som diskuterats. Sändaren kan sedan följas när traktorn förflyttas.
− Vi har gjort tester som har fungerat väldigt bra. I dialog med olika försäkringsbolag fortsätter vi att utveckla en säkerkedja där polisen är en del, säger Ola Stoltz till corren.se.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
ANNONS