The rubber-tractors

The rubber-tractors
Gummibandare kommer på bred front i Sverige. Men ska det vara traktorer med två eller fyra band?

I Nordamerika där gummibandarna har funnits i 25 år, är det fortfarande en het debatt om vilken bandtyp som har flest fördelar. Är traktorerna med två band bäst eller är det de med fyra band? Två band finns ju på Challenger och John Deere medan Case IH Quadtrac och Versatile Deltatrac är midjestyrda och har fyra band.

Det var ju Challenger som var först med gummibandaren 1987. Caterpillar satte i princip gummiband på en Caterpillar D6. På 1990-talet kom Case IH med sin midjestyrda Quadtrac med fyra gummiband.

Det har gjorts flera undersökningar i USA om band och farmarna har debatterat livligt på olika forum. En del hävdar att markpackningen blir lägre om man kör över marken med ett längre band typ Challenger. Samma förespråkare hävdar att Case IH Quadtracs fyra band ger två tryckstötar och därmed skadar marken mer.

Case IH Quadtrac-förespråkarna menar att en fyrbandsmaskin alltid har rätt tyng på banden medan en tvåbandare måste viktas om hela tiden för att inte de två långa banden ska gå på bakre delen när den drar. Då blir markpackningen extremt hög.

Case IH Quadtrac-förespråkarna menar att fyrbandaren kan dra maximalt även i sväng och att den inte drar upp några vallar i vändning på vändtegen. Challenger-fantasterna menar att tvåbandaren har absolut bäst drag och är omöjlig att slå när det är raka drag.

Fyrbandsförespråkarna menar då att den principen är den enda som funkar under extremt besvärliga förhållanden. En Case IH Quadtrac drar hela tiden och kan samtidigt styras. Tvåbandaren blir som en bandtraktor som bara drar på ena bandet.

Du hör att det finns massor av argument för respektive emot de två bandtyperna. Till dessa synpunkter kommer dessutom tillgång till återförsäljare och service så klart. I vissa områden i Nordamerika som jag varit kör de flesta med Case IH Quadtrac och de förarna kan inte tänka sig tvåbandare. Inte långt därifrån går det mest tvåbandare och de förarna ser inte att den skulle vara speciellt mycket sämre.

Vill man förenkla valet mellan två och fyra band kan man säga så här. Kör man alltid när det är bra förhållanden och har långa raka drag finns det ingen anledning att inte köpa tvåbandare typ Challenger och John Deere. Men kör du ofta på skitiga marker och måste köra på oregelbundna fält som sällan är raka så har fyrbandaren övertaget. Sedan handlar det i slutändan om vilket pris och vilken återförsäljare som är bäst.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aktuellt