The Red Beast

The Red Beast

Under sex år rullade det ut 47 420 exemplar av International Harvester 1086 ur fabriken. Den kända 86-serien från Rock Island Plant i Illinois, USA, är en av mina absoluta drömmaskiner från 1980-talet.
På långt håll förtrollar den höga traktorn vilken traktorförare som helst. Det går inte att släppa den här maskinen med blicken. Röd, vit och svart är en aggressiv färgkombination. På denna traktor finns det inte mycket plastigt smäck. Grillen är grov som en stridsvagn.
Den här pjäsen har en sexcylindrig rak IH-diesel under huven. Med dagens mått mätt är det en rätt beskedlig rova. Eller vad sägs om 133 hästkrafter på kraftuttaget. Men i början av 1980-talet gav den respekt.
Jag klättrar uppför fotstegen. Det infällda dörrhandtaget har blivit kult. Visst kan den vara svår att öppna med tumvantar på vintern men vaddå… Dörren är lik en kassaskåpsdörr – tunga och gedigen att öppna. Jag kastar mig ned i förarstolen. Den fjädrar mjukt trots 30 år på nacken.
Instrumentbrädan är amerikanskt svart. Det finns gott om mätare – alltför gott. Men min blick fastnar på den stora snabbväxeln till höger. Vid den tid då traktorn byggdes hade IH inte powershift. IH-förarna fick nöja sig med en TA det vill säga Torgue Amplifier. Det var en snabbväxel som man dessutom fick hantera lite varsamt. Ja, hela transmissionen körs helst lagom hårt belastad. Du ska absolut inte plöja i 3 kilometer i timmen med max gas och max antal plogskär i backen. Det mal ned den här transmissonen fullständigt. Haverier har inte varit ovanliga genom åren och de blir garanterat dyra.
Men det är okej att en drömmaskin har några nackdelar. Det är mänskligt.
Att köra en IH 1086 är som att ha en mycket skön dröm!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aktuellt