Swedtrac

Det har alltid funnits drömmar om våra fantastiska svenskbyggda traktorer. När Volvo BM flyttade till Finland fortsatte den drömmen i Arvika i Värmland. Trakorn döptes till Swedtrac. Utseendet är det mest brutala du kan tänka dig i traktorvärlden. Aldrig har en dragare sett grymmare ut.
Den kantiga hårda motorhuven i svart, guld och krom slår knockout på mig. Den rostfria pipan och den lika rostfria luftintaget är chockande. Scaniamotorn, som naturligtvis är guldfärgad, glänser i solen och den andas truckpower.
I grillen står det Scaniadiesel och den sexcylindriga DN8:an är god för minst 139 hästar. Den saknar turbo men det är inget som man direkt efterlyser när man kör. Det finns gott om vrid i motorn ändå.
Detta är en lätt stordragare på strax över 5 ton. Det gör att man kan behöva hänga på extra vikter för att få ned kraften i backen.
Väl på plats bakom ratten är det bara att njuta. För att vara en 1980-talare är det en fantastisk sikt framåt och åt sidorna. När Scanian mullrar till njuter jag för fullt. Det är bara att släppa kopplingen och låta kultivatorn sjunka ned i leran. Scaniasexan svarar skönt och det studsar iväg lätt över stubben.
Allt på traktorn är svenskbyggt utom bakaxel och växellåda. De kommer från polska Ursus. Swedtracen älskades av många traktorförare men den blev en kort historia. 1988 var sagan slut. Men drömmen om den svenska traktorn lever säkert kvar för alltid.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ANNONS