Super-Same Laser 150!

Same Laser 110 med fyrhjulsdrift.

Den här Sametraktorn går du inte förbi utan att stanna. Den raka kromade fyrtumspipan gnistrar potent, hyttaket är laddat med stora halogenare och överallt på traktorn sitter det extraljus. Den här utrustningen fixar dagsljus även på natten.
Vi är hos Marcus Påhlsson på Backagården norr om Helsingborg i Skåne. Ja, egentligen är detta Marcus morfars gård. Men det är Marcus högsta önskan att få ta över gården så småningom. Just nu pluggar han lantbruk på Svalövs lantbruksskola.
– Jag ska bli bonde, säger han direkt.
Marcus mål är att ta över Backagården och möjligtvis komplettera med att köra lastbil vid sidan av. Morfar Bertil som är med ser riktigt nöjd ut. Att det blev Sametraktorer på gården har sin naturliga förklaring.
– Vi körde Fiat först och var riktigt nöjda. Men Same hade bättre däck. Jag testade Same 95 Jaguar och den trivdes jag verkligen med och sedan köpte jag en Same 110. Men den var lite för liten för de tyngre jobben. Då hittade Marcus en Laser 150. Den hade gått på Fleninge Boställe här intill, berättar Bertil.
Nu sitter det turbo och intercooler i Samen, plus att bränslepumpen är lite uppskruvad. Det gör att motorn är god för 200 hästkrafter.
– Det är väldigt bra drag i traktorn. Den går runt 300 timmar per säsong och den drar allt vi har hur lätt som helst, säger Marcus.
Det finns dubbelmontage till bakaxeln och Marcus ska ordna dubbelmontage även fram. Gissa om traktorn kommer att dra bra. Bultarna till fälgarna har alla färgats snyggt med silver.
Traktorn är upphottad maximalt. Marcus har kopplat om all el för att kunna få in alla lampor som han önskat sig.
– Det finns fem ledlampor strategiskt placerade i instrumentbrädan. Elva ledlampor sitter i de gula positionsljusen som du ser på taket och på backspegelbågarna. Dessutom finns det tio ledarbetslampor runt om traktorn. En sitter och lyser upp fotsteget, berättar Marcus.
Men det som lyser upp mest är naturligtvis de sex stora halogenlamporna på hyttaket. Hur klarar generatorn av detta?
– Ledlamporna drar inte alls mycket. Det är inga problem för originalgeneratorn att klara allt.
Visst är utsidan underbar att titta på, speciellt som traktorn är nyvaxad dagen till ära. Men klättrar du in i förarhytten möts du av massor av överraskningar. Redan fotsteget lyses upp. Det går inte att missa nedersta fotsteget. När du öppnar dörren slår Wunderbaumdoften till med full kraft. Härliga granar hänger på strategiska platser runt om i hytten.
– Jag åkte till Ullared och köpte 30 Wunderbaumar, 17 av dem hänger i hytten nu. Det ska lukta gott och doften ska vara så stark att det känns i kläderna när man går ut, säger Marcus och skrattar.
Jag kan garantera att det luktar mer Wunderbaum än diesel i den här Samen.
– Inne i hyttaket sitter fyra ”porrbelysningar” diskret i taket. De ger ett soft ljus och man ska få en känsla av stjärnhimmel.
Golv och gaspedal är klädda med tyg för att ge en mjuk och skön känsla. Naturligtvis tar Marcus av sig skorna innan han hoppar in.
Inne i hytten hittar man massor med små detaljer som hottats upp. Spakhandtagen till höger har lackats i röd färg. Till och med bultskallar och muttrar har färgats röda. Allt som Marcus har fixat gör att det känns spännande att sitta inne i hytten.
– I höst testar vi att montera GPS-styrning på traktorn. Det behövs vid gödselspridning och sprutning. Egentligen är GPS-utrustningen till Same 110:an men kan också flyttas över till 150:an, berättar han.
det är dags att dra och Marcus hoppar in och startar. Han ger gas och Same Laser 150:an skickar ut en röksignal. Detta är en taggad dragare.

Same Laser med fyrhjulsdrift!
POLERAD! Sametraktorn är nyvaxad dagen till ära.
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail