Stridsflygsteknik i skogsmaskiner

Stridsflygsteknik i skogsmaskiner

På världens största skogsmässa, Elmia Wood som hålls 5–8 juni utanför Jönköping, lanseras världsnyheten The Forest Falcon. All nödvändig info är projicerad direkt i luften i synfältet för skogsmaskinföraren.

– Våra bilder upplevs som om du har en transparent skärm hängande i ett fiskespö framför dig, fem meter fram, precis där man tittar när man jobbar i skogen. I och med att man får informationen där direkt kan man också jobba snabbare och effektivare, säger Esteban Arboix – VD för Optea AB – i ett pressmeddelande från Elmia Wood.

Kärnan i tekniken bygger på ett litet DLP-chip (digital light processing) med drygt en miljon små speglar på en yta av ungefär en kvadratcentimeter. Med hjälp av en stark ljuskälla projiceras bilden från chippet antingen direkt på vindrutan eller på den genomskinliga extrarutan som föraren ser framför sig – en så kallad stråldelare. Det blir som en film som Optea fått designskydd för. Informationen syns i rosa, den färg som Skogforsk i en studie kommit fram till syns bäst i skogsmiljö.

Maila Kenneth Kauppi

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aktuellt