Sista svenska sluggern!

Sista svenska sluggern!

Välkommen till den sista svenskbyggda traktorn. Framför mig står en tung Volvo BM Valmet 2105. Den tillverkades på överstid på Eskilstunafabriken på uppdrag av finska Valmet. Den allra sista traktorn rullade ut från Volvo BM-fabriken den 1 december 1987. Men då hade finska Valmet tagit över traktortillverkningen sedan länge.
Trots att 2105:an inte var toppmodern hade den sålt okej i Sverige under 1980-talet. Den hade fått namnet Valmet men hade kvar alla likheter med föregångaren 2654. 2105:an var kanske inte lika kantig i formen som föregångaren. Motorn är en Volvo TD60K. Det är den klassiska dieselsexan med både turbo och intercooler. Växellådan är även den klassisk med en enkel snabbväxel. En detalj som snabbt kom att gå till historien som fullständigt omöjlig. Den höll alltså inte. Hanterade man den lite hårt blev det snabbt en mardröm. Många kom att steloperera snabbväxlen för att slippa eländet.
I övrigt var det en hållbar oxe till dragare. Framaxeln hade till skillnad från föregångaren 2654 fått differensialbroms vilket gjorde den riktigt ”modern”. Med dubbelmontage runt om och lite skruvad bränslepump är detta än i dag en stordragare. När jag klättrar in hittar jag alla typiska Volvo-detaljer i hytten. Svart panel, lilla titthålet bakåt och spakar spridda lite över allt. Men allt är Volvogediget.
Det är bara att dunka i växeln och gasa. Volvosexan hostar ur sig en skön rökpelare och det bär iväg med harven. Det är flås i den här legenden.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ANNONS