Sintercast styr processen vid motorblockstillverkning för maskingiganterna

Sintercast styr processen vid motorblockstillverkning för maskingiganterna

Svenska Sintercast AB har fått en beställning på uppgradering av sitt processtyrningssystem samt ett nytt så kallat System 3000 av tyska företaget Halberg Guss GmbH som tillverkar cylinderhuvuden och motorblock i kompaktgrafitjärn.

Bland andra Cummins, Caterpillar, Deutz, JCB, Perkins och Scania hör till köparna av Halbergs motorkomponenter. Halbergs har en produktionskapacitet på över 300 000 ton per år vid sina båda produktionsanläggningar i Tyskland.

Sintercast är världens ledande leverantör av processtyrningssystem för tillförlitlig volymproduktion av kompaktgrafitjärn, förkortat CGI. I jämförelse med konventionellt gjutet gråjärn och aluminium har kompaktgrafitjärn 75 procent högre draghållfasthet, 45 procent högre styvhet och ungefär dubbelt så stor utmattningshållfasthet, skriver affarsvarlden.se.

Genom detta har motorutvecklande ingenjörer i maskinkoncernerna möjlighet att förbättra fordonens prestanda, bränsleekonomi och hållbarhet samtidigt som motorns vikt, buller och avgasutsläpp minskas.

Maila Kenneth Kauppi

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aktuellt