Så här kan du spara pengar som traktorägare!

Så här kan du spara pengar som traktorägare!

Att äga en John Deere, en ”grålle”, en MF, det är inte bara en ”hjälp i vardagen” eller i arbetet. För många är det också ett genuint intresse och på väg att bli en livsstil. Ofta går de olika intressena hand-i-hand. Några viktiga frågor att fundera på innan du köper din traktor är bland annat följande:

  • Hur mycket och ofta kommer du att använda traktorn?
  • Vilka jobb ska traktorn utföra och hur stark och stor behöver din traktor vara?
  • Kan du tänka dig att låna ut din traktor till andra?
  • Hur ser din budget ut? Vad får traktorn kosta och hur stora blir de årliga driftkostnaderna?
  • Hur ser din serviceplan ut för traktorn?

Ska du investera i en ny traktor, eller en bättre begagnad, är det ofta en stor summa pengar som du måste betala. En snabb och flexibel aktör är Zmarta, som har flera olika alternativ att erbjuda för att finansiera ditt traktorköp. Men innan ditt köp är det många saker att tänka igenom innan du handlar.

Spara pengar som traktorägare

Förutom att fundera på varför och hur du kommer använda din traktor innan köpet är det även viktigt att tänka på att du kan spara pengar med en egen traktor. Som traktorägare kommer du kunna utföra flera olika arbeten på egen hand utan att anlita någon entreprenör. Hur mycket du sparar beror ju självfallet på hur många och stora arbeten som du kan använda din egen traktor till. Oftast är detta den största ekonomiska fördelen med att äga en egen traktor. Att alltid ha den tillgänglig och kunna utföra arbeten i egen regi sparar mycket pengar. Kostnaden för att hyra en traktor varierar kraftigt och beror till stor del på traktorns kapacitet, storlek och funktioner. Men det är inte ovanligt att dygnshyran ligger på ca 1500 kr – 2500 kr per dygn.

Ett vanligt sätt att få en högre effektivitet och en lägre kostnad för din traktor är att du och några kamrater eller grannar tillsammans köper traktorn. Principen bygger på maskinsamverkan och gör att traktorn kan användas av flera och på så sätt få en högre användning än om du ägt den själv. Det gör att kostnaden per traktortimme blir lägre, att traktorn används mer effektivt och att du endast behöver ansvara för att betala din del av investeringen och servicen. Ju fler som delar på kostnaderna, desto lägre kostnad per person. Samtidigt är det ju viktigt att du känner de personer som du köper traktor tillsammans med väl. Det är ju flera rutiner som måste fungera och du måste ju kunna få tillgång till traktorn när du vill använda den.

En annan möjlighet till att få högre effektivitet på traktorn är att erbjuda tjänster där tillgång till traktor krävs. Det kan handla om transporter, snöröjning, markentreprenader o s v. Har du tiden och kunnandet kan du ju göra ”kör-jobbet” själv, annars får du anlita någon extern förare. Du kan också hyra ut traktorn till personer som har kompetens att köra och använda traktorn. Med ett sådant här upplägg blir din traktor närmast att se som en del av en näringsverksamhet. Det är oftast väldigt fördelaktigt. Du kan få tillbaka mervärdesskatt för de kostnader som du har för din traktor, du får göra avdrag för kostnader som du har för den samtidigt som du måste ta upp de intäkter som traktorn genererar. Detta kräver viss administration och bokföring, men du kommer spara mycket pengar på att ”bolagisera” din traktor. Enklast är ju så klart om du redan driver ett eget företag.

Ett annat smart tips för att sänka kostnaderna är att om möjligt teckna ett långsiktigt service- och underhållsavtal för din traktor. Att spara in på service brukar på lång sikt vara en dålig lösning som leder till höga reparationskostnader i framtiden. Regelbunden service är bra både för att hålla traktorn i ordning, men också för att hålla uppe dess andrahandsvärde. Förvisso en kostnad på kort sikt, men på lång sikt oftast en riktigt god investering.

När du ska köpa traktor bör du tänka på att ta in många offerter från flera olika leverantörer och olika märken. Eftersom det är en stor investering så kan du spara mycket pengar på att pruta och förhandla med de potentiella säljarna. Det är inte ovanligt att du kan lyckas få ned priset med 15 – 20 % vid köp av ny traktor.

 

www.zmarta.se

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aktuellt