Regeringen vill höja dieselskatten

Regeringen vill höja dieselskatten
Samtidigt som regeringen föreslår ytterligare skattehöjningar på diesel och bensin, med 5 respektive 4 öre mer per liter, flaggar man för att lantbruket kompenseras med 5 öre för dieselskattehöjningen.

Det sistnämnda sker på grund av, enligt pressmeddelande från regeringskansliet,  ”den utsatta konkurrenssituation” som jord- och skogsbruket befinner sig i.

Redan tidigare, i våras, har regeringen föreslagit höjningar av bensin- och dieselskatterna. De nya höjningarna plussas på dessa tidigare förslag. De innebär totala höjningar med 53 öre per liter diesel och 48 per liter bensin. När tidigare föreslagna kompensationen till lantbruket räknas  in med den nya på 5 örena landar kompensationen totalt på 1,43 kronor per liter, skriver lantbruk.com. På den sistnämnda webbplatsen önskar LRF-ordföranden Helena Jonsson att kompensationen för lantbruket blir ännu högre. Hon påpekar att dieselskatten i Sverige ligger på över 4 kronor litern medan danska lantbrukare betalar 60 öre och finska 1 krona och 80 öre i skatt.

Förslaget skickas nu ut på snabbremiss som går ut nästa måndag för att sedan komma med i budgetpropositionen 2016.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aktuellt