Präriekungen

Präriekungen

Döper man en traktor till Panther, som Steiger gjorde, måste det finnas lite klös i rovan. Det är just vad denna fullvuxna katt har. Under den kantiga, gigantiska pansarplåtshuven ligger en mullrande Caterpillar 3406. Den 14,6 liter stora turbosexan har fler muskler än vad man behövde i Sverige på 1980-talet.
Modellen importerades aldrig till Sverige, den ansågs helt enkelt för stor. Det exemplar jag sitter i kom in i landet senare via England. Till skillnad från lillbröderna Steiger Cougar, som importerades i ett 30-tal exemplar till Sverige, är denna jätte förberedd på brutala tag. Det är en större motor och fler drev i slutväxlarna. En Panther ska hålla!
Steigers filosofi är att stordragaren ska vara extremt enkel i sin konstruktion. När jag susar fram känns det som jag rider en dopad bisonoxe. Allt är byggt för att kunna dra maximalt. Det är inget finlir, det är bara råstyrka som gäller. Panthern är framtagen för att odla upp prärien. Maskinen är också byggd i präriestaden Fargo i North Dakota, USA.
Som förare är det lätt att drömma sig bort till de oändliga vidderna. Där det är omöjligt att se andra sidan av fältet. Här upp på första parkett slukar jag areal. Det är bara att njuta. Livet blir inte mycket bättre än bakom ratten på en Panther.
Denna legend härstammar direkt från bröderna Steigers första hembygge i slutet av 1950-talet. Detta är en dream machine för fullvuxna traktorförare.


ÅTTA SULOR! 14 ton muskler kräver däck med låga lufttryck.


PANORAMA. Utsikten bakåt går inte att klaga på.


COCKPIT. Bakom ratten är man en präriekung.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aktuellt