Plöjträff på stubbåkern

Plöjträff på stubbåkern
Det är en liten plöjträff med veterantraktorer hemma hos Stefan i Simmelsberga by. Sensommarkvällen är varm och skön med en stor sol som börjar sänka sig mot horisonten.

Ute på Stefans stubbåker njuter ett tiotal kompisar på underbara veteraner av det härliga vädret, de tillförlitliga gamla dragarnas härliga ljud och ett gott kamratskap.

Stefan själv har tagit fram en av sina bästa »leksaker«: en Allis-Chalmersbandare, modell M.

– Jag fick reda på att det stod två bandtraktorer på ett ställe och att de var till salu. Det var en Caterpillar D2 och den här Allis-Chalmers M. Det är ungefär en 10 år sedan. Jag slog till på bägge. D2:an väntar fortfarande på att bli färdigställd. Men Allisen går fint, som du ser, säger Stefan när jag får en liten pratstund med honom mellan dragen.

Rullar fint på stubbåkern.
Rullar fint på stubbåkern.

Stefan vet att maskinen är tillverkad i Amerika och inte någon av dem som Landsverk i Landskrona byggde på licens för den svenska militären under åren 1942–1945.

– Den har varit brunmålad och gått hos militären en gång i tiden. Sammantaget har den inte gått många timmar alls utan mest stått i ett förråd.

Dessa bandtraktorer började tillverkas i USA på Allis-Chalmers fabrik i Springfield, Illinois, redan i början av 1930-talet. Den tillverkningen pågick till 1942 och totalt hann 14 524 maskiner färdigställas under denna tid. Till detta kommer de 330 stycken svensktillverkade bandtraktorerna.

Det är till den här typen av små trevliga tillställningar som Stefan tar ut sin Allis-Chalmers M.

– Jag har en vipptrailer som också har gått hos militären förut. Den har jag för att transportera maskinen med.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ANNONS