Öst-oro drog ner John Deere-intäkter

Öst-oro drog ner John Deere-intäkter
Den globala maskinkoncernen John Deeres totala intäkter för det andra kvartalet – som slutade sista april – minskade med 9,1 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Webbplatsen agrimoney.com håller fram de senaste månadernas utveckling i de forna sovjetstaterna som en av anledningarna till minskningen från 10,91 miljarder dollar (andra kvartalet i fjol) till 9,95 andra kvartalet i år.

Motsvarande siffror för enbart John Deeres försäljning (borträknat finansiella tjänster) landade på 9,25 miljarder dollar mot förväntade 9,55. Ifjol var utfallet 10,27 miljarder dollar. Försäljningen gick därmed ned med 9,9 procent.

– Marknadens förutsättningar i dessa stater har försvagats och försäljningen förväntas gå ner märkbart innevarande år, säger företrädare för John Deere, enligt den amerikanska webbplatsen.

Utöver den nedbromsade ekonomiska utvecklingen pekar John Deere, enligt agrimoney.com, på de försämrade kreditvillkoren särskilt i Ukraina. Även en mindre vårsådd än förväntat och därmed lägre skörd bäddar för de nya nedskruvade prognoserna. Kostnader för konstgödsel och bekämpningsmedel har rusat i höjden i Ukraina och tros bidra till att förväntade veteskörden minskar med 10 procent och majsen med 16.

John Deeres försäljning av lantbruksmaskiner påverkas av policyn i vissa delar av tidigare Sovjet.

– Importregler påverkar tröskförsäljningen i Ryssland, Kazakstan och Vitryssland, framhåller John Deere-företrädare, enligt agrimoney.com.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aktuellt