Nya Fastrac 4000 stort steg upp från 2000-serien

Nya Fastrac 4000 stort steg upp från 2000-serien
När engelska Farmers Weekly testar JCB Fasttrac 4000-series flaggskepp 4220 är det alltigenom positiva tongångar. De stora fördelarna, ur förarperspektiv, är den nya steglösa CVT-lådan och nydesignade kurviga hytten, enligt testaren.

På det hela taget är det väldigt lite som finns kvar från föregångarna i gamla Fastrac 2000-serien, konstaterar traktortestaren Nick Fone.

4000-serien presenterades på senaste Agritechnica-mässan. Och för någon vecka sedan – i september – startade serieproduktionen. Farmers Weekly fick testa en 4220 tillverkad i en förserie. Maskinen är utrustad med en finsk Agco Sisu-motor på 6,6 liter och en Fendt steglös Vario CVT-låda. Detta plus en avancerad fjädring ”gör att det är svårt att misslyckas”, skriver Nick Fone på tidningens webbplats fwi.co.uk.

Han konstaterar samtidigt att Fastrac måste börja sälja i större kvantiteter än man gjort hittills för att JCB ska kunna fortsätta att lägga pengar på utvecklingen av jordbrukstraktorn.

Maskinerna i 4000-serien är på från 160 till 220 hästar.

Vid testen kördes en fyra-meters Besson-kultivator och testaren konstaterar att man med en 850-kilos frontvikt inte hade minsta problem med greppet för framhjulen. Och körning i hela 60 kilometer i timmen var inget problem på ojämn åker, även med redskap hängande på trepunkten.

Testaren konstaterar att 4220 har en mindre svängradie än sin föregångare. Och han menar att sikten från hytten, som i denna serie blivit mer lik en modern tröskas, är bättre än från många konventionella traktorers hytter.

”Nya Fastrac har vad som behövs för att bli populär bland traktorförare – frågan är om lantbrukarna vågar sig på att köpa en helt ny relativt oprövad maskin av detta slag”, skriver Nick Fone.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ANNONS