Nu säljs VÄRLDENS största ranch!

Nu säljs VÄRLDENS största ranch!
Missade du Waggoner-ranchen, USA-s största – 200 000 hektar – bakom ett stängsel? I morgon tisdag avslutas budgivningen för en ännu rejälare munsbit: Vad sägs om 10 miljoner hektar!

Det är nästan ogreppbart stora arealer detta handlar om – typ hela Götaland plus Uppland!

Och då snackar vi såklart Australien: Det är S. Kidman & Co. Ltd., ett företag som äger 10-talet boskapsrancher med betesmarker i inre och norra delen av Australien, som säljs, enligt webbplatsen cnbc.com.

I försäljningen ingår världens största sammanhängande boskapsranch, Anna Creek Station på 2,4 miljoner hektar. En liten komplikation är att delar av denna ranch ligger innanför världens största raketbas, Woomera Prohibited Area, som drivs av det australiska försvarsdepartementet.

Men mäklaren Ernest & Youngs ansvarige för försäljningen, Don Manifold, tror inte att detta ska sätta käppar i hjulet för utländska spekulanter eftersom de aktuella arealerna ligger i en mindre känslig del av basen:

– Alla budgivare får följa försvarsdepartementets anvisningar för hur man får operera i området och där gäller samma regler som för nuvarande ägare.

Nu ska sägas att områdena som här säljs till stora delar är halvöknar som i genomsnitt betas av hjordar på relativt låga antalet 185 000 djur.

Enligt cnbc.com har mediaspekulationerna kring försäljningspriset legat på mellan motsvarande cirka 2 och 4 miljarder kronor. Och i köpet ingår hela verksamheten som sådan, alltså alla djur, maskiner och övrig utrustning.

Det var boskapsbaronen Sir Sidney Kidman som 1899 grundade det Adelaide-baserade företaget som bär hans namn. Idag är det ättlingar till honom som äger större delen av företaget – hela 98 procent – och enligt abc.net.au är dessa Australiens största privata markägare.

Deadline för bud på denna försäljning är imorgon tisdag 27 oktober, lokal tid, rapporterar webbplatsen. Innan ett vinnande bud antas ska även australiska försvarsdepartementet och styrelsen för utländska investeringar ha sitt ord med i laget. Minst tre kinesiska budgivare har visat intresse för att köpa arealerna, skriver cnbc.com. Enligt Don Manifolds besked till webbplatsen idag måndag avser man efter budgivnings slut att ha 6 till 12 budgivare att gå vidare med.

Sträcker sig tidigare nämnda Waggoner-ranchen i USA över flera kommuner i Texas så handlar det i S. Kidman & Co. Ltd.-s fall om ägor över flera stater! Utöver Anna Creek Station i South Australia så ingår Durham Downs, Durrie, Glengyle, Morney Plains, Naryilco och Rockybank i Queensland; Innamicka, Macumba och Tungali i South Australia; Helen Springs i Northern Territory och Ruby Plains i Western Australia, skriver abc.net.au.

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ANNONS