Maskinförsäljningen upp i Spanien

Maskinförsäljningen upp i Spanien
Inte många länder kan visa på en uppgång i traktorförsäljningen 2014. Spanien är ett undantag. John Deere toppar klart med över en fjärdedel av marknaden.

Enligt norska webbplatsen gardsdrift.no ökade nyregistreringarna i fjol med 13 procent jämfört med 2013. Nu är inte de spanska siffrorna alls jämförbara med exempelvis de tyska och nordiska. Här ingår nämligen även ATV:er och tvåhjulstraktorer. Däremot är det ju intressant att konstatera att det är en uppgång från 2013 (då småmaskinerna också ingick): Totalsiffran visar på 10 004 nyregistreringar 2014.

I topp som klar etta ligger John Deere med 25,8 procent av totalen. New Holland tvåa på 19,3 och sedan är det ett hopp till trean Case IH på 7,6 procent. Summerar man CNH:s båda sistnämnda varumärken landar de på en hårfint bättre siffra än John Deere. Om man på samma sätt lägger ihop Agcos varumärken: Fendt (5,5 procent), Massey Ferguson (också 5,5) och Valtra (1,8) så blir detta amerikanska bolag trea i nyregistreringsligan bland de stora koncernerna.

Ökningen av nyregistreringarna i Spanien är inte helt förvånande, skriver webbplatsen, med tanke på att Spanien tidigare gått på knäna eftersom landet drabbades extremt hårt av finanskrisen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail