Maffig bok om June motorplog

Maffig bok om June motorplog
Ett av det svenska lantbrukets tidigaste motorfordon var June motorplog. Maskinen som tillverkades i småländska Bankeryd 1917–1922, och människorna som gjorde den möjlig, har tillägnats en ny bok på 330 sidor.

”De byggde motorplogen June” är titeln på boken skriven av Ulf Pettersson. Den är av kulturhistoriskt slag men samtidigt mycket intressant för allmänt veterantraktorintresserade. Avstampet är – som så ofta i den tidiga traktortillverkningens historia – en gårdssmedja som så småningom utvecklas till en hel industri.

Många unika bilder ger nya aha-upplevelser: På en av dem ses motorplogen till och med harva – detta sedan plogkropparna monterats bort.

Bankeryds hembygdsförening står som utgivare av boken vilken även Jönköpings kommun beviljat medel till.

Redan 1913 lämnade ingenjören Karl Edvin Hiller in patentansökan på motorplogen June. Den hade i sin första version drivhjulen fram och ett styrhjul bak.

Tillverkningen lokaliserades till Bankeryd på Vätterns västra sida en mil norr om Jönköping och en 100 meter lång fabriksbyggnad uppfördes.

I fem år varade produktionen, även om motorplogar såldes från ett lager ytterligare några år efter att tillverkningen upphört. Andra traktormärken slog ut June motorplog inte minst den smidigare och billiga Fordson-traktorn.

Företaget fick senare namnet Juneverken och kom att istället tillverka bland annat vägvältar och väghyvlar.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aktuellt