Lill-Steigern allt intressantare!

Lill-Steigern allt intressantare!

Det finns traktorer som är klart underskattade. Det är de mindre modellerna av de midjestyrda traktorerna. Jag tänker på Case IH Steiger 350, 370 och John Deere 9360R. De här midjestyrda dragarna har lika stora motorer som de största konventionella traktorerna.

I vissa delar av USA säljs det fler midjestyrda Case IH 350 än vad det säljs Magnumtraktorer i motsvarande motorklass. Och det är inte så konstigt. De ”små” midjestyrda dragarna är väldigt mångsidiga. De används till allt från jordbearbetning till alla möjliga gårdssysslor med frontlastare. Ja, det är inte ovanligt att få se en midjestyrd traktor med lastare i till exempel Kentucky, USA.

Vikten på de små midjestyrda traktorerna ligger runt 16 ton. Det ska jämföras med de största som ligger på 25 ton. De största är godkända för att belastas till 30 ton. Vilka leror klarar av de vikterna? Det går inte att trolla, även med gummiband blir det markskador. Därför blir de små midjestyrda traktorerna allt intressantare i jordbearbetning. Även den lilla traktorn kan förses med gummiband och då smyger du fint ovanpå marken.

I Sverige är det väldigt sällan du ser de små midjestyrda traktorerna. Men när de stora jättarna visar vad de gör på lerorna kommer de små dragarna att bli allt intressantare.

Man brukar säga att hästkrafter aldrig är tunga att bära på. Men extra muskler innebär extra ton och marken klarar inte hur mycket som helst.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ANNONS