Markpriser och maskinsälj ner i USA

Markpriser och maskinsälj ner i USA
I de stora jordbruksstaterna i USA sjunker priset på mark. I Iowa är det ner 8,9 procent det senaste året. Det är det största fallet i denna delstat på nästan 30 år. Maskinförsäljningen tros också fortsätta ner.

Inte sedan 1986 har ett så stort prisfall på mark i Iowa noterats. En acre, motsvarande 4 000 kvadratmeter, ligger idag på motsvarande 61 433 kronor, skriver agrimoney.com.

Anledningen till detta uppges, enligt den rapport från Creighton-univeristetet som webbplatsen refererar till, vara de svaga priserna på amerikanska jordbruksgrödorna.

– De (priserna på spannmål och andra grödor) fortsätter att ta ut luften ur den bubbla som jordbruksmarkspriserna befinner sig i, säger ekonomiprofessorn vid universitetet Ernie Goss.

Enligt webbplatsen är priserna neråt även i en rad andra delstater, bland dem Kansas och Nebraska.  Ett par delstater går emot strömmen och visar faktiskt en uppåtgående trend – agrimoney.com nämner Missouri och North Dakota.

Men ett resultat av de låga priserna på grödorna är också nedgången i maskinhandeln. Creighton-undersökningen visar att det till och med november 2014 var den 17:de månaden med fallande försäljning. Tendensen är att farmarna senarelägger sina maskininköp. Webbplatsen hänvisar till flera källor som förutspår ännu mer minskande vinster i maskinhandeln än man tidigare trott. Detta gäller New Holland- och Case-handlare. Och exempelvis Deere & Co som tror på 40 procent ner i vinst i år, enligt agrimoney.com.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
ANNONS