King of the field

King of the field

Case är en av världens äldsta traktorbyggare. Grundaren Jerome Increase Case har dessutom världens coolaste namn. Jag vill heta Kenneth Increase Fransson. Men man måste kanske starta traktortillverkning för att få mellannamnet Increase.
På 1960-, 1970- och 1980-talet byggde Case tvåhjulsdrivna dragare som var riktigt fullvuxna. De var höga, maskulina och hade ett överflöd med hästkrafter för sin tid.
1980 kom Case 2390. Den är efterföljare till den världskända Agri Kingen. 2390 är den näst största tvåhjulsdrivna traktorn i serien. Redan på långt håll slås jag av att den vita och svarta huven är totalgrym. Ja, den är så fet att den har en extragrill ovanpå huven. Det kan bara betyda att motorn är maximalt laddad med hästkrafter. Mullret kommer från den klassiska 8,3 liters dieselsexan från Case.
Jag klättrar upp i hytten med vördnad. Väl uppe sjunker jag ned i den stora förarstolen och bara njuter. Allt stavas jänkarstuk. Det känns skönt att sitta här även med dagens mått mätt. Jag dunkar i arbetsväxeln och släpper kopplingen. 2390:an hoppar till. Jag svänger runt och med den här traktorn är det hur smidigt som helst. Inget slår en tvåhjulsdriven traktor när det gäller att svänga snabbt.
Väl på draget sänker jag kultivatorn sakta för att kunna njuta av motorns allt häftigare flås. Mullret blir bara hesare och hesare. Nu är jag king of the field!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aktuellt