JD testar ny teknik för flytgödsel

JD testar ny teknik för flytgödsel
För att öka produktion och skörd samtidigt som man minskar kostnaderna för insatsmedlen utvecklar John Deere med samarbetspartners flytgödselspridning på ett träffsäkrare sätt.

Det är tyska webbplatsen profi.com som rapporterar om systemet som nu testas i fält. Det går ut på att genom infraröd-nära (NIR) teknik hjälpa till att anpassa flytgödselspridningen utifrån fältets behov. Kunskapen om det sistnämnda baseras på data från olika källor som tidigare skörderesultat, jordanalyser och kvävesensorer från fältets olika delar.

Resultatet av datainsamlingen kan matas in i traktorns IT-system före flytgödselspridningen. Med NIR-sensorn mäts olika näringsparameterar i flytgödseln i realtid. Systemet anpassar därefter den slutliga spridningen av flytgödseln exakt till behovet för fältets olika delar.

– John Deere-traktorer kan sedan tidigare vara utrustade med ett system (TIA = Tractor implement automation) vilket möjliggör en spridning som är anpassad till traktorns hastighet, skriver webbplatsen.

Det är de tyska företagen Kotte Landtechnik och Fliegl Agrartechnik som John Deere samarbetar med för att ta fram detta system som det ännu är oklart om när det kommer att lanseras på marknaden.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aktuellt