Järnhästen

Järnhästen

De stora Iron Horses – Järnhästarna – gav John Deere ett försprång när de kom i slutet av 1970-talet. Förarmiljön och tekniken var i en klass för sig. Den stora 8640:an kom 1979 och har med åren spridet sig över jordklotet. Den traktor jag sitter i nu kom till Sverige via några gårdar i England. Det är en vanlig vandringsväg för de här stora midjestyrda dragarna.
Naturligtvis är John Deer 8640 en av mina dream machines från 1980-talet. 12 ton muskler och 275 kusar är lätt att älska. Det är bara att klättra upp. Jag öppnar ”runddörren” och kliver in. När jag slår igen dörren efter mig ”klånkar” det skönt. Trots 25 år med hårt arbete är det en skön kassaskåpskänsla. Visst är den runda hytten lite trång men den är en tyst klassiker. Den 10 liters stora motorn hörs bara dovt.
Det är bara att dra iväg över fältet med den 12 meter breda harven. Den raka dieselsexan når snabbt arbetstempen och nu rusar dragaren fram över fältet i bästa lunken. Detta är präriedrag. Jag drömmer om de stora prärievidderna med Klippiga bergen i fjärran. Den känslan får man på köpet i den här Järnhästen.

Klicka på bilderna för att få dem större!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aktuellt