Jag har klappat en Myrslok

Jag har klappat en Myrslok
Jag har klappat en livs levande Myrslok! Och bättre än så, jag har kört den, en midjestyrd International Harvester 3588.

När IH lanserade sin 2+2-traktor som den kallades var traktorvärlden stum. Kunde en traktor se ut så här? I Sverige fick den snabbt smeknamnet Myrsloken för den fläskiga överläppen framtill.

IHs ingenjörer tog fram en mångsysslare som skulle kunna klara av alla jobben på farmen. Den skulle kunna dra tungt i jordbearbetning samtidigt som traktorn skulle kunna vara flexiblel i vallskörden. Att köra en Myrslok är som att åka slalom.

Föraren sitter på bakvagnen med bra sikt på redskapet. Egentligen består traktorn av två bakaxlar från den bakhjulsdrivna 86-serien.

På 1980-talet när de här traktorerna kom till Sverige jublade storgårdarna. Den blev stordragaren framför stora plogar. I tre kilometer i timmen fick Myrsloken storma fram med max gas i 3 kilometer i timmen. När sedan förarna pillade i diffspärrarna också så maldes transmissionerna ned på en gång. Det blev haverifrossa runt om i Sverige. De här traktorerna sla gå med relativt små redskap i höga hastigheter. Det var så de kördes i Nordamerika.

När jag sitter i traktorn förstår jag hur det är att vara i himmelriket. Detta är äkta 1980-tals jänkarstuk. Det känns som att vara tillbaka på prärien där sky is the limit!

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ANNONS