Houghs gula dinosaurie!

Houghs gula dinosaurie!

I Kenneth & Thomas powerblogg har vi kommit till Mellanvästern i Nordamerika. Var vi än vänder oss hittar vi gamla powermaskiner. Här har vi hittat en gul prärielegend.

International Harvester ser tidigt att farmarna vill ha stortraktorer. Uppdraget att ta fram traktorn går till IHs industridivision Hough som bland annat gör den kända Payloadern. 1961 lanseras den gula jätten IH 4300. Tanken är att den ska vara större och starkare än konkurrenten John Deere 8010.

Olyckligtvis för IH är traktorn för stor, för dyr och kommer för tidigt. Den har en 300 hästars motor vilket är ohyggligt vid den här tiden. Det byggs bara 44 maskiner och IH 4300 är nästan osäljbar.

1965 gör IH ett nytt försök och nu lanseras 4100. Den kommer också från Hough. Men 4100 är en betydligt mindre traktor. Här sitter IHs 7-liters turbosexa under huven. Den är god för 130 till 140 hästkrafter på kraftuttaget och alltså bara hälften så stark som den första traktorn.

IH 4100 är också Houghgul och försäljningen går riktigt bra. Det ger IH mersmak och företaget fortsätter tillverka stortraktorer. I dag är de här gula jättarna storvilt bland veterantraktorsamlare.

EXTRAVIKT. Helt brutal häck.
EXTRAVIKT. Helt brutal häck.
PANSARTUNG. IH 4100:an är kraftigt byggd.
PANSARTUNG. IH 4100:an är kraftigt byggd.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail