Hitachi går förbi Volvo i de gula maskinernas liga

Hitachi går förbi Volvo i de gula maskinernas liga

När siffrorna för försäljningen av maskiner inom entreprenad och bygg- och gruvindustrin 2012 redovisas i den så kallade ”Gula listan” (info-företaget KHL Groups rankning) av constructionenquirer.com tappar Volvo sin tredjeplats till Hitachi. Caterpillar och Komatsu abonnerar – som de gjort de senaste tio åren – på de två topplatserna. Totalt omfattar listan världens 50 största maskintillverkare inom denna sektor.

En annan förändring från ifjol är att kinesiska Zoomlion klättrar ett pinnhål – från sjunde- till sjätteplats. Företaget – som nu bland annat satsar på stora gruvtruckar – är hack i häl på Kinas största tillverkare i denna bransch, Sany. John Deere som är en storspelare även bland de gula maskinerna tog sig också upp en placering – till nionde plats.

2012 konstateras vara ett svagt år med en försäljningsökning på endast 2,6 procent jämfört med föregående år. Detta förklaras med en svagare tillväxt i Kina. Sex av detta lands nio maskintillverkare tappar i rankning och en av dem åker ur denna 50-i-topp-lista.

Värt att notera är också att Metso Mining and Construction med sina specialmaskiner tar sig upp tre placeringar till en tolfte plats.

Maila Kenneth Kauppi

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aktuellt