Här är jätten UPTON!

Här är jätten UPTON!

På Kenneth & Thomas blogg drar vi nu till det fascinerande landet Australien. Vi är på jakt efter en av världens största bakhjulsdrivna traktorer. Upton heter den och du kanske har sett den i de kända Big Iron-filmerna. Här är den underbara bastarden!

Upton Engineering är ett australiskt företag som startades av Arthur Upton 1944. Företaget tillverkade stora traktorer med tvåjulsdrift från 1968 fram till början av 1980-talet, en tid då de stora tillverkarna inte importerade lämpliga maskiner till Australien. Upton har sitt säte i Corowa, New South Wales, Australien. I dag tillverkar Upton Engineering bland annat solfångare och bevattningsanläggningar.
I mitten av 1970-talet, en tid när traktortillverkare runt om i världen gick över till fyrhjulsdrift för att bättre utnyttja motorns effekt, fanns det i Australien en ung och entusiastisk ingenjör som slog ett slag för tvåhjulsdriften. Hans namn var Carl Upton och han hade en stark passion i livet – att bygga traktorer som var tyngre och bättre än dem som dittills konstruerats. Carl hade börjat tillverka tvåhjulsdrivna traktorer av gamla stridsvagnar i början av 1960-talet och var övertygad om att fyrhjulsdrift inte behövdes för traktorer under 350 hästkrafter.

1976 byggdes den första serien av Upton MT-traktorer. Serien bestod av renodlade jordbrukstraktorer med tvåhjulsdrift med sexcylindriga 290 hästars-motorer från Cummins. HT14-350 tillverkades 1978. HT betydde Heavy Tractor, 14 stod för den 14-växlade växel­lådan och antalet hästkrafter i den sexcylindriga Cummins-motorn var 350 vid 2 100 varv per minut.
Carl Upton körde med sina gigantiska traktorer till stora träffar och mässor för att låta dem mäta sina krafter med stora fyrhjulsdrivna maskiner.
Några av de stora tillverkarna tittade misstroget då Carl oförskräckt hängde på ett stort redskap som hade gett några av de största fyrhjulsdriva traktorerna problem. När han med lätthet körde i väg med sin tunga last stod de kvar med stora ögon och öppna munnar. Vad var hemligheten? Carl sa att det inte fanns någon. Det var bara en fråga om vikt – gott om det på rätt ställe – och däck som var stora nog.

Om det var vikt man behövde blev man inte besviken på traktorerna som Carl byggde. Vad sägs om en arbetsvikt på över 23 ton för en tvåhjulsdriven traktor? Visserligen talar vi om en 350-hästare men den var betydligt tyngre än många av de stora fyrhjulsdrivna traktorerna.
Många traktorexperter var skeptiska till Carls påståenden om vikten och att han kunde bygga traktorer med upp till 350 hästar som hade lägre hjulspinn än fyrhjulsdrivna och följaktligen större dragstångseffekt. Du kanske undrar hur han kunde åstadkomma en sådan massiv vikt? Om vi tar en titt på den största Upton som byggts – HT14-350  så var vikten på materialet som användes i bakänden inget annat än häpnadsväckande. Bakdelen byggdes av 10 centimeter tjock plåt och chassivikten var 6 ton.
Bränsletanken på 1 326 liter vägde 3 ton tom. Stora delar av karossen var gjorda av 25 millimeters stålplåt och ramen hade tillverkats av 6 centimeters plåt. Dragstången bör särskilt nämnas, eftersom det knappast har funnits någon mer massiv komponent på någon traktor i världen. Den vägde nästan 700 kilo och var tillverkad av 10 centimeters fjäderstål.

Traktorn var tvungen att vara riktigt tung för att kunna överföra alla 350 hästkrafter effektivt till marken. Eftersom befintliga lantbruksdäck var alldeles för små för att uppfylla kraven använde Carl Upton entreprenadmaskinsdäck och blev nöjd med resultatet. Hans HT14-350 var utrustad med 33.5-33 med 20 lager. De hade en omkrets som var 20 procent större än de 30.5-32 jordbruksdäck som ofta användes på fyrhjulsdrivna traktorer. Däcken gav ett marktryck på 1,4 kilo.

Carl ansåg att alla tvåhjulsdrivna traktorer borde ha det mesta av sin vikt över de bakre drivhjulen. På sin traktor omsatte han sin teori i praktiken, bara 20 procent av vikten låg på framhjulen och 80 procent på bakhjulen. Den långa (3,9 meter) hjulbasen bidrog till att stabilisera viktöverföringen och gav en mjuk gång. Faktum är att när traktorn belastades kunde så mycket som 88 procent av dess vikt ligga på drivhjulen. Drivaxeln klarade av 30 ton och hade en nållagrad planetväxel. Axeln var en australisk konstruktion förutom slutväxeln som kom från Eaton. Föraren var väl skyddad i hytten som var modulbyggd och vilade på fyra gummifästen.

Oavsett vad man tyckte om Carl Uptons åsikter om tvåhjulsdrift kontra fyrhjulsdrift var det svårt att hitta något att anmärka på vad gällde designen. Hytten var rymlig, bekväm och funktionell in i minsta detalj. Instrumentpanelen hade temperaturmätare, oljetrycksmätare, amperemeter, varvräknare, timräknare, avgas­pyrometer och turboladdtrycksmätare. Indikator­lampor övervakade temperaturen på motor­oljan, oljenivån, lufttryck, vattennivån och parkeringsbroms. Dessutom övervakade microvakter motorns vattentemperatur, motor­blockets vattentryck och oljetrycket. Sitsen var svängbar.

Bland andra standardhyttfunktioner kan nämnas luftkonditionering, stereoradio, innerbelysning, vindrutetorkare med två hastigheter och spolare och låsbar hyttdörr. Ett bombsäkert airbrakesystem gav traktorn utmärkt bromsprestanda. Alla bromssystemskomponenter var vanliga inom transportsektorn och service och reservdelar fanns i hela landet.
Upton hävdade att fälttester hade visat att hans HT14-350 kunde komma upp i en dragkraft på över 9 ton utan vattenbarlast i bakdäcken. Med vätskefyllda däck kom den upp i en dragkraft på 14 ton, påstod Carl. Han hävdade med rätta att hans HT14-350 säkert måste vara en av världens mest unika jordbrukstraktorer.

I dag är Carl Upton 62 år och pensionerad. Men han hjälper fortfarande till med råd i företaget. Hans son Paul minns jättetraktorn.

– Jag har kört den och dragit en stor air­seeder. Kraften i traktorn var verkligen fantastisk. Traktorn måste ses och höras för att man ska förstå, säger han.

HT14-350 finns nu hos en traktorsamlare och den håller på att renoveras. Det ska bli en showtraktor! Heavy lovar att komma tillbaka till jättetraktorn när den renoverats.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aktuellt