Grymma Acremaster!

Grymma Acremaster!

Traktorerna som skulle bearbeta de stora sandiga vidsträckta markerna i Western Australia eller den tunga svarta jorden i Queensland hade krav på sig att vara evighetsmaskiner i ett hav av jord. Thomas och Kenneth fortsätter leta superdragare i landet under till – Australien. Häng med!

Här kördes traktorerna ofta i en rak linje i flera kilometer utan att vända eller stanna. De skulle kunna dra en 40-pinnars kultivator eller en 18 meters såmaskin med lätthet. De kördes dygnet runt i treskift två veckor i taget. Motorn hann aldrig kallna och skulle kunna rulla 24 timmar utan tankning.

Den australiske experten på jordbruksmaskiner Laurie Phillips var alltid på jakt efter idéer till något nytt att bygga. När han såg en kanadensisk Versatile-traktor tänkte han att det egentligen bara var frågan om en ganska enkel uppbyggnad enligt enkla principer. I grund och botten handlade det om två balanserade enheter förenade av en midja samt försedd med hydraulisk styrning och en drivlina från den främre till den bakre delen. Han bestämde sig för att bygga en egen fyrhjulsdriven traktor.

Hans verkstad låg i den avlägsna staden Merredin, öster om Perth, i delstaten Western Australia. 1975 byggde han sin första Acremaster-traktor. Han använde standardkomponenter som fanns på hyllan i affären i Merredin såsom axlar från Leylandlastbilar, motor från Nissan, en tioväxlad transmission från Spicer samt delar han råkade ha i verkstaden. Hans gamla skolkompis Brian Davis fick testa traktorn. Han, som odlade vete och födde upp får, sa att traktorn kunde dra bättre än någon annan han haft på sin 12 000 hektar stora gård.
Under nio år, från 1975 till 1984, byggdes över 180 traktorer i Lauries lilla verkstad. Motorer från Mercedes Benz blev snabbt favoriter hos tillverkarna Phillips Engineering. De var kända för sin tillförlitlighet och bränsleeffektivitet, vilket var ett klart plus eftersom traktorerna ofta skulle göra 24-timmarsskift. 1982 erbjöd Laurie fyra modeller av sin stora specialbyggda fyrhjulsdrivna midjestyrda traktor. De kallades 402, 403, 404 och 404A.
Sortimentets flaggskepp var modellen 404A, som byggdes mellan 1975 och 1984. Den var god för 520 hästkrafter och de vridbara delarna i midjan var tillverkade av 177 millimeter tjock stålplåt. Traktorn kunde belastas upp till totalt 27 ton. Centralt placerade bränsletankar rymde upp till 1 826 liter och hade ingen påverkan på traktorns viktfördelning mellan fram och bak.

Senare under 1982 bröts företaget upp och en konkurrerande grupp bildades i Merredin för att bygga fyrhjulsdrivna traktorer. Denna utbrytargrupp skrev kontrakt med IH Australia om att bygga International Acremaster-traktorer. 1986 hade serien utvidgats till att omfatta åtta Acremaster-modeller.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail