Grålleavdelning på nöjespark i Norge

Grålleavdelning på nöjespark i Norge
Den norska importen av Ferguson TE20-traktorerna startade en gång i tiden via hamnen i Stavanger. I förra veckan invigdes avdelningen Gråtass-land i nöjesparken Kongeparken i närheten av denna stad.

Gråtass motsvarar i Norge vårt smeknamn Grålle för dessa Fergusontraktorer. Där har begreppet etablerats ännu starkare genom barnfilmsfiguren Gråtass som är en ”levande” Grålle med lyktor målade som ögon. Denna filmstjärna skapades av Fantasi-Fabrikken A/S på 1990-talet. Och nu har denna figur hedrats som attraktion på nöjesparken söder om Stavanger.

I avdelningen finns även åtta Massey Ferguson 8690 Dyna-VT specialbyggda för att rymma två barn och två vuxna, rapporterar norska webbplatsen gardsdrift.no. De är spårbundna och körs på en 205 meter lång bana genom miljöer som känns igen från Gråtass-filmerna.

Avdelningen invigdes av norska jordbruksministern Sylvi Listhaug i förra veckan.

Sedan tidigare finns en liknande bana i familjeparken Hunderfossen utanför Lillehammer. Där är det John Deeretraktorer som gäller – dock utan koppling till någon filmfigur.

Nu spekulerar gardsdrift.no i vad den stora nöjesparken Tusenfryd utanför Oslo kommer att inrätta för traktoravdelning och i vilken generalagents regi: A-K Maskiner (New Holland) eller Lantmännen Maskin (Valtra)…

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aktuellt