Fest i Fyllingarum

Fest i Fyllingarum

Var tredje år håller Svenska Ferguson­klubben Grålle sin stora traktorfest i Fyllingarum inte långt från Ringarum, i östra Östergötland, där klubben har sitt museum.
Under en hel helg i juli har besökare chans att frossa i veterantraktorer och redskap. Naturligtvis finns det massor av Grålletraktorer men alla traktormärken är välkomna.

I Traktor Power nummer 9/2013 kunde du läsa om de finaste Grållarna som visades upp. Nu har du chans att njuta av alla de andra pärlorna som visades i Fyllingarum.

Som vanligt är det strålande sol när Ferguson­klubbens ordförande, Matts Mattson, kollar ut över det fulladdade traktorfältet. Förutsättningarna är mycket goda för att traktorhelgen ska bli ett minne för livet för alla besökarna och utställarna. I mitten står alla Grålletraktorer runt Grållen med serienummer 2. Den är upphöjd på ett podium. Det finns ingen som kan missa den.

Nu är det dags för den stora paraden. Det börjar mullra skönt bland veteranerna och publiken strömmar till. Mest mullrar en potent jänkare. Det är en Farmall 806 med rak pipa och utan hytt. Det är en ohygglig skapelse som IH skapade i början av 1960-talet. Vid ratten sitter Jonny Bergström som på en kunglig tron.

– Jag såg en Farmall 806 i tidningen Traktor Power för mycket länge sedan. Och sedan dess har jag velat ha en. Slutligen fick jag byta till mig den här traktorn mot en tidig BM 10 som jag hade. Farmallen har gått i Valdemarsvikstrakten. Men innan det gick den längre upp i landet, berättar Jonny som i dag är en mycket stolt Farmallförare.

På »taggen«, det vill säga skylten på motorn, står det serienummer 20457. Detta är en storsäljare som tillverkades i hela 8 052 exemplar när det begav sig i mitten av 1960-talet. Det var under en period när International Harvester var en gigant på världsmarknaden för traktorer. Farmall var kult.
– Jag plockade av hytten, för traktorn ser tuffare ut så här. Pipan var däremot rak redan när jag fick traktorn. Motorn var fast i fem cylindrar så den har jag plockat ned helt och renoverat, summerar Jonny.
Baktill hänger en treskärig delburen Överums­plog. Den är nästan lika legendarisk som traktorn. Den kommer från slutet av 1970-talet och passar perfekt till traktorn.
– Jag har inte provat den ännu men jag tror att det är en bra kombination, säger han glatt.
Ett är säkert – Farmallen borde inte ha några problem att dra den här svenska plogen.
jonny är en upptagen kille i dag. Han har hjälpt till med en hel del av arrangemangen inför helgen. Nu kommer han tuffande med en riktigt underbar veteran i originalskick. Vad sägs om The General? Detta är en trehjulig traktor. Singelhjulet framtill inbjuder till att snurra runt på stället. Vändradien kan alltså inte bli bättre. Baktill i den hembyggda hydraulen hänger en enskärig Överumsplog.
– Det är en hästplog och lyften är mekanisk. Med hjälp av en hävstång lyfter jag plogen. Det går tungt även om plogen inte är i marken, säger Jonny och skrattar.
Om någon undrar varför The General inte är gul så finns det ingen riktig bra förklaring.
– Den har gått på en kyrkogård och det är möjligt att man då inte gillade den skarpt gula färgen. Den här traktorn hade min morfar, berättar Jonny.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ANNONS