FEM Volvo BM-toppar!

Detta är Sveriges mest tillverkade traktor någonsin!

Traktorfloppar i världen har du kunnat läsa om i Traktor Oldies tidigare. Men om vi ska sätta strålkastarljuset på riktigt goda exempel och gör det inom vår riksgräns – vilka maskiner skulle det då handla om? Traktor Oldies redaktion satte sig ner och funderade fram och tillbaka. Det var både lätt och svårt. Vilka maskiner skulle vi kunna lämna därhän? Vissa var lite lättare än andra. Men ibland kunde det bli strid på kniven. Funderingarna resulterade i den topplista du ser här intill!
Sverige hade ett gott rykte som traktortillverkare. Det kommer sig så klart av Bolinder-Munktells, Volvos och senare dessa sammanslagna företags maskiner genom alla åren fram till 1987.
det är – med dagens perspektiv – en liten maskin i trädgårdstraktorklassen som blir först ut i den svenska succétoppen om vi tar det hela i tidsordning: Bolinder-Munktells BM 10 är på bara 23 hästkrafter! Och denna lilla maskin med sin tvåcylindriga tvåtakts tändkulemotor vinner de svenska lantbrukarnas hjärtan. BM 10, eller »plankan« som blir smeknamnet efter det smala motorutrymmet, kommer ut 1947 och sista exemplaret tillverkas 1953. En veterantraktorträff i dag blir sällan riktigt komplett utan att en BM 10 är med…
Därefter går det inte att komma runt BM 230 Victor när en sådan här lista ska göras! Den tvåcylindriga fyrtakts dieseln är en fantastisk slitstark klassiker. Det byggs 15 905 Victor – såväl röda Volvo T230 som gröna BM – totalt. Många är still going strong och vi stöter ständigt på fina exemplar när vi är ute på reportageresor runt om i landet. Victorns goda egenskaper – tillförlitligheten genom den problemfria motorn och styrkan plus det underbara motorljudet så klart – har gjort den till en ikon i den svenska traktortillverkningens historia.
självskriven i topplistan är 350 Boxer. Detta är den traktormodell som det tillverkats flest exemplar av i Sverige genom tiderna – hela 28 000. I Traktor Powers jubileumsnummer (nr 10/2013) hyllas Boxern extra mycket med en rad artiklar och förstasidesbild. Den kan ses som en relativt modern traktor och ett tecken på det är att en hel del Boxrar fortfarande är in action och gör ett uppskattat arbete. Sista Boxern tillverkas 1967.
Höjdpunkterna i den svenska traktortillverkningen får bli såväl BM Volvo 810 som 814. Med dessa starka turbo-maskiner visar den svenska traktortillverkaren var skåpet ska stå. I ett europeiskt perspektiv är detta riktigt avancerade maskiner. Den tvåhjulsdrivna 810:an och den fyrhjulsdrivna 814 är båda traktorer att räkna med än i dag. De tillförlitliga diesel­sexorna på 120 hästar räcker långt. 1969 börjar tillverkningen av dessa modeller och den upphör inte förrän tio år senare, 1979.

Volvo BMs första lyckade fyrhjulsdrivna traktor!
TURBOTRAKTORN! BM Volvo T814 tillverkades 1969–1979
FOLKTRAKTORN! BM 10 var den första Eskilstunatraktorn som byggdes i en större serie.
FOLKTRAKTORN! BM 10 var den första Eskilstunatraktorn som byggdes i en större serie.
Victor fick modellbeteckningen 230!
SKÖNSÅNGAREN! BM Volvos Victor-traktor har en tvåcylindrig motor.
Volvo BM 810 har en Volvosexa under huven.
TURBOTRAKTORN!!! I dag har Volvo BM 810 fått kultstatus!!!
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ANNONS