En utställning utöver det vanliga

En utställning utöver det vanliga

Min kollega Kenneth har talat sig varm om Great Dorset Steam Fair mer än en gång. Vid Traktor Powers första läsarresa till den gigantiska utställningen 2016 var han reseledare och helt lyrisk när han kom hem. Nu var det min tur att ta med en grupp trevliga läsare till grevskapet Dorset i södra England.

Jag hade lyssnat på Kenneth och trodde jag hade ett ganska bra hum om vad som skulle möta mig på de 250 hektaren som det hela utspelar sig på. Men jag visste ingenting skulle det visa sig. Great Dorset Steam Fair är just great, det är väldigt och festligheterna grabbar tag i en direkt, det är ett skådespel, en folkfest, något utöver det vanliga. Man njuter, vet inte åt vilket håll man ska gå, allt lockar. Uttrycket ”som ett barn på julafton” känns passande. Har ni en så kallad bucketlist så borde ett besök på Steam Fair finnas med på den!

16 kilometer elkabel, 82 000 liter öl och 200 ton går åt under evenemanget. 200 000 besökare kommer till fälten under de fem dagarna som festligheterna pågår. Av dem campar 25 000 personer på området. Årets utställning kostade runt 2,5 miljoner pund att arrangera, i runda slängar 26 miljoner kronor. Det här är big!
Uppe på höjden håller traktorerna till, runt 140 står på utställningsfältet och drygt 100 jobbar på fältet med plöjning, harvning och sådd. Över 80 mindre trädgårdstraktorer finns också på plats.

2018 firar utställningen 50 år, häng med oss dit då! Anmäl intresse hos vår samarbetspartner när det kommer till resor, N&N Resor. Klicka på länken: http://www.nnresor.se/sv/traktorpower.aspx

På The Great Dorset Steam Fair är det ändå ångan som är huvudattraktionen för många av besökarna. Ångmaskinerna delas in i olika kategorier, det är ångtraktorer, det är maskiner för stationärt bruk som driver sågverk, tröskor och pressar, ångplogar, ångvältar, ånglokomobiler för vägtransporter samt de vackert utsmyckade så kallade showman’s engines. Ånglokomobiler som användes av tivolin och cirkusar för transport och drift av karuseller och positiv.

Till dessa olika former av ånglokomobiler kan man även lägga ångbilar, ånglastbilar och ångbussar. Man förstår att det går åt kol och vatten. Det ryker överallt och visslorna tjuter med jämna mellanrum. Allra häftigast är det när ånglokomobilerna för tungtransport drar tungt runt på området. Tre maskiner jobbar max när de drar upp för backen. Närmare bestämt är det två som drar och en som skjuter på bakom trailern som har en gigantisk generator lastad. Ljudet av ångmaskiner under tungt jobb är magiskt och det doftar speciellt. Maskinisterna jobbar på och de blir snabbt smutsiga av kolet.

Runt området där ånglokomobilerna dundrar fram står stora positiv som sprider musik. De bidrar till känslan av att man gjort en tidsresa.
Alla engelsmän njuter självklart till max av det som utspelar sig på festivalen. Det handlar om stolthet och minnen från Storbritanniens storhetstid, när den engelska ingenjörskonsten och teknikutvecklingen var något att stoltsera med. En känsla som också förmedlas väl till besökarna. För det är omöjligt att inte imponeras av det som visas upp. The Great Dorset Steam Fair måste upplevas!!!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aktuellt