Claas-anställda jobbar extra för ryssorder

Claas-anställda jobbar extra för ryssorder
Danska Effektivt Landbrug rapporterar om hur Claas-fabriken i Le Mans, Frankrike, fått en stororder på traktorer från Ryssland. För att klara den jobbar de anställda en timme extra per dag.

Fabriken i Le Mans, som en gång i tiden tillverkade Renault-traktorer, byggde ifjol 12 000 traktorer. Där produceras, enligt tidningens webbplats, 90 procent av Claas-traktorerna. Men medan Renault exporterade en tredjedel av sin produktion i fabriken när det begav sig 2003 så är siffran den omvända för Claas: man säljer en tredjedel av produktionen i Le Mans på hemmamarknaden Frankrike medan två tredjedelar exporteras.

Hur stor ordern till Ryssland är framgår inte i denna nyhetsartikel men arbetarna ska alltså jobba en timme extra per dag för att klara ordern. Det betyder fem ytterligare traktorer producerade per dag – alltså 44 – mot fabrikens normalproduktion på 39 traktorer om dagen.

Claas-ledningen lär, enligt webbplatsen, ha avtalet med facket om att de anställda kan såväl gå upp en timme i arbetstid, vid behov, som gå ner lika mycket vid lägre orderingång.

Den utökade arbetstiden gäller fram till dess att ordern är klar.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail