Brottaren

Brottaren

Den taggade Case International 4494 ger hals framför mig. Detta är en fyrhjulsstyrd stordragare. Den är alltså inte midjestyrd som de flesta andra stora fyrhjulsdrivna traktorerna. Rötterna kan spåras tillbaka ända till Case 1200 på 1960-talet.
4494:an tillhör den kända 94-serien och den är en av mina drömmaskiner från 1980-talet. Den är förhållandevis lätt – 10,2 ton är matchvikten. Och motorn är god för minst 250 hästkrafter. Den här 4494:an har en extra intercooler som ger en 35 extra kusar.
Den starka motorn gör traktorn till en perfekt dragare när man vill smyga fram med såmaskin och andra lättare redskap. Viktfördelningen är betydligt bättre än på konventionella traktorer.
Traktorn ser kort och kompakt ut. Den liknas lätt vid en brottare i anfallsposition. När den släpper loss står dieselröken som en kvast ur pipan. Här finns det resurser. Snabbt är traktorn uppe i 12 kilometer i timmen med den 4 meter breda Rapid Discen. Egentligen skulle man vilja köra i 16 kilometer i timmen men det saknas en bra växel på den här dragaren för den farten.
I 12 knyck svävar traktorn och såmaskinen fram. I de surare delarna av fältet går det tungt och motorn får ta i lite extra. Men det är den byggd för.
Att kättra upp i hytten är en skön känsla. Det är fin sikt åt alla håll. Instrumentbrädan är fyrkantig och digital. Case var en av de första med digitala instrument. Fortfarande funkar de bra. De flesta spakarna sitter där de ska till höger. Detta är en förarmiljö som man faktiskt skulle kunna vara hyfsat nöjd med även i dag.
Fyrhjulsstyrningen är en Caseprodukt som hängde med under närmare 30 år. Föraren kan välja fyrhjulsstyrning på fältet. Enbart framhjulsstyrning på väg. Dessutom kan man välja bakhjulsstyrning och krabbstyrning. Vid krabbstyrning går traktorn i sidled och packar ett större område. De två sista styrsätten används sällan.
94-serien blev slutet på denna typ av traktor. Case IH koncentrerade sig därefter på midjestyrda traktorer från Steigerfabriken. På senare år har Claas infört styrsystemet igen på sina Xerion-traktorer.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ANNONS