Big Roy som ny igen

Fem trappsteg så är du uppe på kommandobryggan på en av världens märkligaste traktor. Mastodonten liknar mer ett lokomotiv än en traktor. Eller vad sägs om 600 mullrande hästar, 26 ton och åtta drivande hjul.

Ska man förstå Big Roy får man gå tillbaka till 1970-talet. Det är mitt under det kalla kriget mellan traktortillverkarna. Det som räknas är hästkrafter, många hästkrafter och mycket vikt. Tillverkarna såg ingen begränsning utan byggde allt större dragare. Steigerfabriken i Fargo, North Dakota, testade trippeltraktorn. Den bestod av tre Steiger Cougar på över 750 hästar. Big Bud i Havre, Montana, byggde 750 hästare och här fanns planer på att specialbygga en gigant på 1 100 hästar. Det som senare blev Big Bud 747.

På Versatilefabriken i Kanada var ingenjörerna oroliga att bli ifrånåkta. De fick uppdraget att rita världens största traktor. I all hemlighet tog de fram en ritning på en 600-hästare.

Modell 1080, som den kallades, låg nu klar på skrivbordet och ledningen tog beslutet att bygga den. En stor midjestyrd åttahjuling växte fram. Det intressanta med konceptet var att den inte behövde ha dubbelmontage. Det gjorde att den var lättare att transportera på landsvägen än traktorer med dubbel- eller trippelmontage.

Det var en världssensation när Big Roy rullade ut ur fabriken. När den svänger runt lutar hela härlighetn.

Föraren sitter på den främre delen med en otrolig motorhuv framför sig. Men motorn finns inte under huven. Den ligger nämligen i den bakre delen av traktorn. Där kan man också se den grova pipan.

Den som vill se legenden Big Roy kan än i dag göra det på Manitoba Agriculture Museum i Austin, Manitoba, Kanada. Där har den på grund av de inte haft någon lämplig byggnad stått ute i ur och skur under många år. Därför blev Big Roy genom åren lite luggsliten. Men för ett tag sedan togs Roy till Winnipeg för en ”complete make over” och är nu som ny igen.

Kolla in renoveringsarbetet i filmen!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail