AGRICO – en sydafrikansk best!

AGRICO – en sydafrikansk best!

Världen är full av mäktiga traktorer. I Kenneth & Thomas plogg kommer vi i vinter att bjuda på de största bestarna. Vi börjar i Sydafrika. Ett traktorland som för oss svenskar är nästan okänt. Håll till godo, nu drar vi på utflykt!

I den lilla staden Lichtenburg i nordvästra Sydafrika tillverkas Agrico 4+-serien. Traktorerna är de enda som är utformade och fortfarande byggs i Sydafrika. De är stora och midjestyrda men de finns också som smalspåriga. Serien består av sex modeller från 170 till 550 hästkrafter. Modellerna kan ha tre kraftuttag såväl bak som fram, vilket gör att de kan hantera en mängd olika redskap och utrustningar.

Traktorerna rullar framför allt på stora växtodlingsgårdar i Sydafrikas majs- och solrosodlingar. Produktionen av traktorserien inleddes 1985 och fram till i dag har 600 traktorer byggts. Det påstås att alla utom en traktor rullar i hårda dagsverken. Agrico är konstruerade för att vara enkla och användarvänliga. Huvudkomponenter som motorer, axlar och växellådor köps in.

Den 4 februari 1896 kom Paul Andrag från Tyskland till Kapstaden för att arbeta för en herrnhutisk församling. Hans uppgift var att sköta butiken. 1904 startade han eget.

Paul upptäckte snart att de lokala bönderna hade stora problem på grund av brist på ordentlig utrustning. Han visste att europeiska jordbruksmaskiner skulle kunna lösa många av dessa problem och började importera. Han köpte in välkända märken som Lanz-traktorer, Perrot-bevattningsutrustning, Deutz-motorer, John Deere-traktorer, skördetröskor, pumpar med mera.

Med tiden kom hans söner att ingå i företaget och de hade många banbrytande idéer. Några av dessa var: Den första gummihjulstraktorn, den första sprinklerbevattningen, större växtvariation, några av de första lokalt tillverkade plogarna, den första lokalt tillverkade bevattningsslangen och många fler idéer. 

Vid tiden för andra världskrigets slut var alla Pauls fem söner aktiva i verksamheten, som då hette P Andrag & Sons.

1950 grundades Agrico Machinery (Pty) Ltd för att återuppta importen av Lanz-traktorer. I takt med efterfrågan växte även Agricos nätverk. 2000 slogs företagen Andrag och Agrico ihop. Agrico har i dag tre fabriker som producerar redskap, jordbrukstraktorer, industritraktorer, bevattningsutrustning med mera.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail